Русија

Размењени руски војници стигли у Москву на лечење

Свим руским војницима који су се из заробљеништва вратили кући пружена је неопходна медицинска и психолошка помоћ
Размењени руски војници стигли у Москву на лечењеwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Руски војници који су ослобођени из украјинског заробљеништва дошли су у Москву где их очекује лечење и рехабилитација, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Ослобођено војно особље превезено је војно-транспортним авионима Ваздушно-космичких снага Русије у Москву на лечење и рехабилитацију у медицинске установе Министарства одбране Русије", наводи се у саопштењу.

Свима им је пружена медицинска и психолошка помоћ.

"Веома смо срећни, дуго смо чекали ову размену и коначно смо је добили, код куће смо", рекао је војник Антон.

Дан раније из украјинског заробљеништва враћено је 75 руских војника у замену за 75 ратних заробљеника Оружаних снага Украјине уз посредништво Уједињених Арапских Емирата.

Претходна размена ратних заробљеника између Кијева и Москве обављена је 8. фебруара, када је из украјинског заточеништва враћено 100 руских војника за исто толико украјинских војника који су се вратили у Украјину.

Комесар за људска права у Русији Татјана Москаљкова је више пута указивала да се процес размене ратних заробљеника са украјинском страном одуговлачи због двоструких стандарда Украјине, која брише неке војнике са спискова, а многе намерно евидентира као нестале у акцији.

Кијев  током размене даје предност јавним личностима, док га обични војници мало интересују, рекла је Москаљкова.

image