Русија

Лавров стигао у Гвинеју: Започео турнеју по Африци (ВИДЕО)

Авион шефа руске дипломатије рано јутрос слетео је у Конакри где је предвиђен његов састанак с политичким врхом те земље
Лавров стигао у Гвинеју: Започео турнеју по Африци (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Републику Гвинеју, где уједно и почиње његова нова афричка турнеја.

Његов авион je слетео рано јутрос у Конакри.

У Конакрију је предвиђен састанак руског министра са политичким врхом те земље. Претходни пут, Лавров je посетио Гвинеју у фебруару 2013. године.

"Руско-гвинејски односи су пријатељски и две земље одржавају активан политички дијалог", навело је руско Министарство спољних послова.

Наиме, у Москви је 27. јула 2001. потписана Декларација о принципима пријатељских односа и партнерства између Руске Федерације и Републике Гвинеје, а од 2002. ради Међувладина руско-гвинејска комисија за економску, научну, техничку и трговинску сарадњу.

Наиме, ова посета Лаврова афричком континенту је шеста у последње две године.

У јулу 2022. руски министар је посетио Египат, Етиопију, Уганду и Републику Конго, а у јануару 2023.  Јужну Африку, Есватини, Анголу и Еритреју. У фебруару исте године посетио је Мали, Мауританију и Судан.

Крајем маја и почетком јуна посетио је Кенију, Бурунди, Мозамбик и Јужну Африку. Лавров је последњи пут посетио Африку у августу 2023. године, где је учествовао на самиту БРИКС- а у Јужној Африци.

image