Русија

Спасите западне новинаре срамоте: Захарова позвала Клунија и његову фондацију да помогну у Бучи

Москва је позвала Клунијеву фондацију да објави спискове имена људи страдалих у Бучи
Спасите западне новинаре срамоте: Захарова позвала Клунија и његову фондацију да помогну у Бучиwww.globallookpress.com © Marwan Naamani/dpa

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је глумца Џорџа Клунија и његову фондацију да помогну новинарима објављивањем списка наводно мртвих становника Буче.

"Схватили смо и Клунија и његову организацију веома добро. Зато желимо да их позовемо да се ангажују у стварној помоћи новинарима и набаве списак мештана који су 'умрли' у Бучи, чија тела су светски медији наводно представили као жртве 'руског насиља'", рекла је она.

Захарова је нагласила да још нема информација о томе ко су ти људи који су приказани на Си-Ен-Ену и Би-Би-Сију и позвала да се објаве спискови и тако "спасу западни новинари историјске срамоте".

Главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан раније је навела да је сазнала да Клунијева фондација тражи њено хапшење.

Директорка правних послова Клунијеве фондације Ана Нејстат рекла је да је фондација фокусирана на привођење најочитијих "руских пропагандиста".

Кремљ је предложио новинарима да "питају ове лудаке за њихово образложење".

Глумац је потом саопштио да не намерава никога да прогања и да се његова директорка правних послова "нетачно изразила".

image