Русија

Почео Међународни економски форум у Санкт Петербургу: Ко су представници Србије и Српске?

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков потврдио је да је планиран и састанак председника РС Милорада Додика и председника РФ Владимира Путина о ситуацији у БиХ и резолуцији Генералне скупштине УН о Сребреници

У Санкт Петербургу је данас отворен Међународни економски форум, на којем ће учествовати делегације из више од 130 земаља. Форум је један од важнијих догађаја у економској сфери Русије, одржава се једном годишње у Санкт Петербургу од 1997. године, а од 2005. године уз учешће председника Русије.

Форум ће трајати до 8. јуна, а главна тема ће бити "Основа мултиполарности – формирање нових центара раста".

Србију ће представљати министар без портфеља Ненад Поповић, а на Форуму ће учествовати и делегација Републике Српске са председником Милорадом Додиком на челу. Међу присутнима је и министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ Сташа Кошарац.

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков потврдио је да је на маргинама форума планиран и састанак Додика и Путина о ситуацији у БиХ и резолуцији Генералне скупштине УН о Сребреници.

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, очекује се да ће се руски председник Владимир Путин састати са лидерима других земаља на маргинама Међународног економског форума.

Главни бизнис програм форума подељен је у четири тематска блока који одговарају главној мисији форума - да одржи глобалну равнотежу снага и изгради мултиполарни међународни систем, обезбеђујући услове за развој заснован на обједињавајућој и конструктивној агенди коју диктирају национални интереси Русије.

Осим тога, учесници форума ће разговарати о руској економији и кључним покретачима њеног раста. Седница "Унапређење пореског система: правичност, равнотежа, стабилност" биће један од главних догађаја који ће се одржати 6. јуна. 

За Форум се пријавило више од 17.000 учесника из 136 земаља, али и 3.400 представника светских медија. 

Медији јављају да су међу учесницима обе Путинове ћерке.

Марија Воронцова ће као чланица президијума Руске асоцијације за промоцију науке говорити на седници о биотехнологији, а Катерина Тихонова, генерални директор "Иннопрактике" ће учествовати онлајн на седници о улози одбрамбено-индустријског комплекса у развоју технолошког суверенитета земље.

На једној од презентација на форуму су приказани пројекти брзих магистрала које ће бити дуге 4671 километар и на којим ће бити дозвољено кретање до 400 километара на сат.

На пример, наводи се да ће магистрала Москва – Санкт Петербург бити дуга 679 километара и да ће се пролазити за два сата и 15 минута. За пут од Москве до Јекатернибурга који је дуг 1540 километара путницима ће требати седам сати и 50 минута, а за то је планирано 107 возова.

Од Москве до Минска биће потребно само три сата, а од Москве до Рјазања нешто више од сат времена.

На једној од платформи форума, госте дочекује ни мање ни више него робот који је структурисан тако да може да се шали, прича анегдоте и смеје се.

Робот по имену Жења је очарао госте СПИЕФ-а причама о достигнућима у сфери инвестиција, туризма, стамбених и комуналних услуга и бројним пројектима у којима може да се похвали Московска област.

Руска компанија за производњу аутомобила и највећи произвођач путничких аутомобила у источној Европи "Автоваз" представила је модел аутомобила "Лада Искра".

"Да се сада пусти у продају, коштала би од нешто више од милион рубаља", рекао је председник и генерални директор "Автоваза" Максим Соколов.

Модел је представљен у јарко црвеној боји који се у палети компаније зове "ватра", а ови модели биће пуштени у масовну производњу 2025. године.

image