Русија

Посланик думе: Нећемо забрањивати улазак на друштвене мреже преко ВПН-а

Иако ће коришћење забрањених друштвених мрежа бити дозвољено, потребно је забранити рекламирање на њима, као и рекламирање њих самих, рекао је посланик Антон Горелкин
Посланик думе: Нећемо забрањивати улазак на друштвене мреже преко ВПН-аGetty © Justin Sullivan

Посланик Државне думе Антон Горелкин је рекао да неће бити забране пријављивања путем ВПН-а на друштвене мреже које су забрањене у Руској Федерацији.

"Не забрањујемо нашим грађанима да улазе на стране мреже користећи ВПН. Такве забране сигурно неће бити. Постоји велика заједница у свету која користи забрањене друштвене мреже", рекао је он на телевизији Русија 24.

Међутим, Горелкин је предложио да се забрани јавно помињање друштвених мрежа забрањених у Русији.

Према његовим речима, потребно је забранити рекламирање на таквим друштвеним мрежама, као и рекламирање њих самих.

Компанија "Мета" је у пролеће 2022. године постала забрањена у Русији и то након што је њен портпарол Енди Стоун објавио на свом тада твитер налогу да компанија привремено дозвољава говор мржње усмерен према председницима Русије и Белорусије и руској војсци.

Тужилац је на судском рочишту навео да се активности "Мете" у Русији морају зауставити, јер под плаштом комерцијалне делатности компанија шири позиве на насиље над грађанима, крши њихова права и угрожава уставни поредак.

Према његовим речима, "Мета" је легализовала говор мржње, има посебну позицију која је изнад закона и прихватљивих норми и постаје политички инструмент у интересу своје земље.

Упркос томе што је компанија препозната као екстремистичка, људи који наставе да користе њене друштвене мреже неће сносити никакву одговорност, али само под условом некомерцијалне употребе. Дакле, улагање новца је забрањено јер се сматра финансирањем екстремистичке организације.

image