Русија

Кошарац за РТ Балкан: Срби и Руси су слободарски народи чије се политике темеље на истини (ВИДЕО)

Осврнувши се на гласање Русије у Генералној скупштини УН против резолуције о Сребреници, министар трговине и економских односа у Савету министара БиХ је захвалио Русији и Владимиру Путину што су уз српски народ

Министар трговине и економских односа у Савету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је у разговору за РТ Балкан на форуму у Санкт Петербургу да су Руси и Срби слободарски народи чије се политике не темеље на фалсификатима већ истини и историјским чињеницама.

Осврнувши се на гласање Русије у Генералној скупштини УН против резолуције о Сребреници, Кошарац је захвалио Русији и Владимиру Путину што су уз српски народ и подсетио да је више земаља било против и уздржано од оних који су подржали резолуцију, што "показује исправност наше политике".

"Ми (Срби) и Руси смо слободарски народ. Ми само желимо да афирмишемо истину. Не желимо никога да вређамо, да користимо историјске фалсификате као неки. Ми имамо право на нашу повезаност са руским народом", рекао је он и оценио да пријатељске везе председника Владимира Путина, Александра Вучића и Милорада Додика јачају нашу позицију и представљају добру основу за даље развијање економских веза.

"То су озбиљни политички бенефити за нас", рекао је Кошарац.

Он је подсетио да је у Савету министара покренуто питање приближавања БиХ БРИКС-у, али да то није прошло за сада због полтронског односа према Европској унији и САД.

"Ми (Република Српска) такав однос немамо. Ми водимо нашу фундаменталну, независну политику која не зависи од странаца. Ценим да је БРИКС добра економска прилика и да треба да радимо на том питању", рекао је Кошарац и додао да ће РС као "локомтива процеса у БиХ" позивати на разговор о "добрим праксама" какав је БРИКС.

Чланство у БРИКС-у, сматра он, ојачало би економију БиХ. За разлику од неких, ми не желимо да нас странци искоришћавају и троше и сигуран сам да ћемо трасирати неку врсту наших односа према БРИКС-у јер ће ускоро доћи време када ћемо самостално дефинисати наше кретање, без уплитања других, казао је Кошарац.

Он је рекао и да је председник Републике Српске Милорад Додик "најискренији пријатељ Русије у БиХ" и да због тога и неувођења санкција Русији он и Срби у БиХ трпе снажне притиске странаца који воде "непријатељску политику" према РС. Али, нагласио је, то неће утицати на искрену и пријатељску политику Бањалуке према Москви.

image