Русија

Драгана Трифковић на СПИЕФ-у: Путин поштује Србе и нама то много значи (ВИДЕО)

Директорка Центра за геостратешке студије открива какву Путин шаље поруку одабиром малог броја светских лидера са којима ће се састати у Санкт Петербургу, а међу којима је и Милорад Додик, те појашњава зашто је баш у овом тренутку усвојена резолуција о Сребреници

Република Српска је за Русију важна, јер представља "мали прозор" ка Европи, оценила је директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Она је тако одговорила на питање РТ Интернешнел да ли Путин шаље поруку одабиром малог броја светских лидера са којима ће се састати, а међу којима је и председник Републике Српске Милорад Додик.

"Милорад Додик је један од малобројних лидера са европског простора који подржава Русију сада када јој је подршка најпотребнија. У претходне две године се већ четири пута састао са Путином. Сутра ће бити њихов пети сусрет", подсетила је Трифковићева.

"Ми знамо да Путин поштује Србе и нама то много значи, јер Српски народ подржава Русију, СВО, залаже се за чување руских интереса у свету. Садашња политика Русије нам одговара. Ми смо 30 година чекали да буде овако", рекла је она.

Развој односа Републике Српске и Русије је за Србе изузетно важан, нарочито данас када Запад покушава да дестабилизује Балкан, додала је она.

Јасно је да НАТО губи позицију у Украјини и да зато покушава да дестабилизује друге регионе попут Кавказа и Балкана, оценила је Трифковићева и нагласила да је управо из тог разлога баш у овом тренутку усвојена резолуција о Сребреници.

Запад је на руску иницијативу да се организује седница Савета безбедности Уједињених нација поводом 25 година од НАТО агресије на Југославију реаговао забраном, тврдећи да се ради о прошлости, али када је у питању резолуција о Сребреници није им сметала прошлост, навела је Трифковићева.

Запад наставља своју агресивну политику која је Србима добро позната још из 90-их година, а какав се данас води против Русије, рекла је она.

"Немају ни најмање поштовања. Мисле да ми немамо никаквих права да штитимо своје интересе", оценила је Трифковићева.

Запад не зна шта да ради

Изјаве западних званичника да је Русија наводно изолована од света су "празне речи", јер и они који их изговарају знају да то није истина, рекла је директорка Центра за геостратешке студије.

Запад постаје све хистеричнији и зато у последње време потеже сулуде кораке, оценила је Трифковићева и подсетила на потпуну цензуру, укидање слободе речи и недостатак демократије, што је постало евидентно и забраном рада руских новинара у Европи.

"Нису остварили резултате које су очекивали", навела је Трифковићева.

Запад је веровао да ће још у септембру 2022. године Русијом пламтети протести због почетка Специјалне војне операције, да ће њена економија ослабити и да ће успети да је сломе као некада СССР, навела је саговорница РТ Интернешнела.

"Међутим, десило се потпуно супротно. Запад је престао да сарађује са Москвом и она се посветила сопственом развоју развоју и сарадњи са пријатељским земљама", оценила је Трифковићева.

Према њеним речима, Запад је затечен резултатима и не зна шта да ради јер његови механизми – хибридни, психолошки, пропагандни, економски рат и сл. – није им уродио плодом.

Циљ Центра за геостратешке студије чије је директорка се налази у Санкт Петербургу како би се на Међународном економском форуму састао са својим сарадницима са "најразличитијих тачака света" али и како би пронашао нове партнере.

"Центар има око 60 сарадника из различитих држава, а овде се одржава најважнији економски форум за Русију, али и за цео свет. Представници Србије се налазе у Русији јер је систем економског развоја који је раније постојао потпуно нарушен, те треба градити нове везе и контакте", закључила је Трифковићева.

image