Русија

Орбан одлучан: Мађарска неће учествовати у операцијама НАТО-а против Русије

Улазак у рат био ни супротан мађарским националним интересима, поручио је премијер Мађарске
Орбан одлучан: Мађарска неће учествовати у операцијама НАТО-а против РусијеGetty © Celestino Arce

Премијер Мађарске Виктор Орбан je поновио да Будимпешта неће слати своје војнике у случају потенцијалног укључења НАТО-а у рат у Украјини.

"Украјинци мисле да што више земаља укључе у рат против Руса, имају веће шансе за победу, зато траже мешање Европске уније, чак и целог света. Са украјинске тачке гледишта, ескалација рата је логична. Ми Мађари, међутим, знамо да морамо да останемо изван рата, јер би улазак у рат био супротан мађарским националним интересима", рекао је Орбан новинарима, пренео је "Мађар незмет".

Он је додао да Мађарска не може да подржи Холанђанина Марка Рутеа за новог генералног секретара Алијансе када у октобру оде Јенс Столтенберг, јер, како је рекао, "заступа став да све НАТО чланице морају да се посвете учествовању у војним акцијама ван територија Алијансе".

"Желели бисмо да закључимо сваку расправу са будућим секретаром да Мађарска неће учествовати у војним операцијама НАТО против Руса у Украјини, без обзира на то што смо члан НАТО", рекао је Орбан.

И мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је изјавио да та земља неће учествовати у операцијама НАТО-а које би, како је истакао, водиле ка директном сукобу с Русијом.

image