Русија

Јеремић: Циљ резолуције покушај Запада да постави позорницу за ескалацију тензија на Балкану (ВИДЕО)

Резолуција је погрешно представљена свету као високо морални текст који ће некако помоћи помирењу на Балкану. Прави циљ је био супротан, рекао је бивши председник ГС УН
Јеремић: Циљ резолуције покушај Запада да постави позорницу за ескалацију тензија на Балкану (ВИДЕО)Getty © Pacific Press / Contributor

Бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић оценио је да је резолуција о Сребреници била "несрећна" одлука коју су форсирале западне владе како би поставиле позорницу за нестабилност и ескалацију тензија на Балкану.

Јеремић, који је био и министар спољних послова Србије, је у разговору за РТ интернешенел, рекао да је од самог старта било јасно да је резолуција политизована са циљем да изазове нестабилност у БиХ и за то онда оптужи Србе.

"Јасно је од самог старта да је то била намера предлагача. Да узбуркају ситуацију у Босни и Херцеговини, да је учине поново опасном, са идејом да оптуже српску страну за то", рекао је он.

Јеремић је подсетио да је резолуција састављена без знања Срба у БиХ, али и Београда са "наводним" циљем да помогне помирењу на Балкану.

"Резолуција је погрешно представљена свету као високо морални текст који ће некако помоћи помирењу на Балкану. Прави циљ је био супротан, да изазову проблеме, да испровоцирају босанске Србе да ураде неке ствари које би Запад могао да искористи као изговор за акције против њих", рекао је Јеремић и нагласио да је Србија била и наставиће да буде "стабилишући фактор на Балкану, упркос покушајима дела међународне заједнице, махом Запада" да то представе другачије.

Јеремић, који је гост Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ), рекао је и да је форум пун "динамике и самопоуздања" и да је утисак да западне санкције Русији нису успеле. "Ово место уопште не личи на земљу под санкцијама".

Осврнувши се на упозорење Москве да би могла да наоружа своје савезнике као одговор на западне испоруке далекометног оружја Украјини, Јеремић је изразио забринутост због ескалације сукоба.

"Било је за очекивати да ће Русија одговорити на ескалаторни потез Запада", рекао је Јеремић и позвао људе да "озбиљно размотре шта је све речено".

"Да је пре неколико година Запад озбиљно размислио о упозорењима Москве, до овога (сукоба) можда не би дошло", рекао је он и додао да се нада да ће превладати разум а не политичке агенде.

image