Русија

Русија: Нашим суграђанима се у европским земљама крше основна права

Русима ограничава право на добијање визе, привремене боравишне дозволе и куповину некретнина, а ако неко и има некретнину, она му је недоступна или му се принудно одузима, појаснила је Марија Захарова
Русија: Нашим суграђанима се у европским земљама крше основна праваwww.globallookpress.com © IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Derix

Прогон Руса на основу држављанства, језика и националности у европским земљама постао је норма последњих година, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару за "Известија".

Ограничавањем права Руса у европским земљама се крше њихова кључна права, нагласила је Захарова.

Неколико земаља ЕУ има законе на основу којих се Русима ограничава право на добијање визе, привремене боравишне дозволе и куповину некретнина, а ако неко и има некретнину, она му је недоступна или му се принудно одузима, појаснила је Захарова.

Према њеним речима, таква пракса je "апсолутна срамота за сваку државу".

"Међународне правне институције су деградирале, а дискриминација свега и сваког, које се доводи у везу са Русијом, постала је норма у европским земљама", рекла је Захарова.

Летонија прети протеривањем руских држављана, што захтева најозбиљнију пажњу, рекла је Захарова која сматра да Ригу од масовне депортације Руса спречава само дипломатски притисак Москве и можда критике из Брисела.

У Летонији се расправља о пакету законских амандмана који ће омогућити протеривање више од 3.000 држављана Руске Федерације, од којих су већина пензионери чије породице живе у републици од времена Совјетског Савеза, објаснила је Захарова.

image