Русија

Лавров: БРИКС разматра 30 предлога из различитих земаља за сарадњу

Шеф руске дипломатије је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера
Лавров: БРИКС разматра 30 предлога из различитих земаља за сарадњу© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

БРИКС тренутно разматра око 30 захтева из различитих земаља које нуде разноврсне облике сарадње са организацијом, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Око 30 земаља, великих, малих и средњих, предложило је успостављање различитих облика сарадње са БРИКС-ом", рекао је Лавров за "Први канал" у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Лавров је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера.

"Ова категорија ће бити детаљно представљена и са становишта критеријума и у погледу земаља које могу претендовати на њу. Русија као председавајућа посвећује велику пажњу томе да се нове земље адаптирају на већ постојеће форме и традиције БРИКС", објаснио је руски министар.

Русија је од 1. јануара председавајућа БРИКС. Председавање је почело прикључивањем нових чланица, поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке у БРИКС су сада и Египат, Индија, Иран, УАЕ у Саудијска Арабија, а Турска је изразила жељу да се придружи.

Главна девиза руског председавања је јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбедности.

Русија ће у оквиру свог председавања више од 200 политичких, економских и јавних догађаја.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров учествоваће на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду 10-11. јуна, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Један од најважнијих догађаја планираних за наредну недељу је састанак шефова спољнополитичких ресора земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду, који ће се одржати од 10. до 11. јуна у оквиру руског председавања овом асоцијацијом. Биће одржан посебан састанак уз учешће бројних земаља глобалног југа и истока", рекла је Захарова током брифинга СПИЕФ-а.

image