Лавров: БРИКС разматра 30 предлога из различитих земаља за сарадњу

Шеф руске дипломатије је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера

БРИКС тренутно разматра око 30 захтева из различитих земаља које нуде разноврсне облике сарадње са организацијом, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Око 30 земаља, великих, малих и средњих, предложило је успостављање различитих облика сарадње са БРИКС-ом", рекао је Лавров за "Први канал" у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Лавров је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера.

"Ова категорија ће бити детаљно представљена и са становишта критеријума и у погледу земаља које могу претендовати на њу. Русија као председавајућа посвећује велику пажњу томе да се нове земље адаптирају на већ постојеће форме и традиције БРИКС", објаснио је руски министар.

Русија је од 1. јануара председавајућа БРИКС. Председавање је почело прикључивањем нових чланица, поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке у БРИКС су сада и Египат, Индија, Иран, УАЕ у Саудијска Арабија, а Турска је изразила жељу да се придружи.

Главна девиза руског председавања је јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбедности.

Русија ће у оквиру свог председавања више од 200 политичких, економских и јавних догађаја.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров учествоваће на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду 10-11. јуна, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Један од најважнијих догађаја планираних за наредну недељу је састанак шефова спољнополитичких ресора земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду, који ће се одржати од 10. до 11. јуна у оквиру руског председавања овом асоцијацијом. Биће одржан посебан састанак уз учешће бројних земаља глобалног југа и истока", рекла је Захарова током брифинга СПИЕФ-а.