Русија

Захарова: Запад је научио своје новинаре да не виде смрт палестинске деце, нису видели ни у Србији

Није први пут да западни медији не примећују злочине над цивилним становништвом, рекла је званична представница руског МСП-а и навела да их нису видели ни током бомбардовања Србије 1999. године, а нису их приметили ни током окупација независних држава попут Ирака или Сирије
Захарова: Запад је научио своје новинаре да не виде смрт палестинске деце, нису видели ни у СрбијиGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да Запад чак и тему деце користи лицемерно и зарад испуњења сопствених интереса и да из тих разлога не дозвољава својим медијима да пишу о убиствима палестинске деце у Гази.

"Западни медији главног тога су научени да и данас не виде убиства хиљаде деце за само неколико месеци – 15.000 убијене палестинске деце је ужасавајући податак којем нико не може да нађе пандана у историји", рекла је Захарова на брифингу.

Није први пут да западни медији не примећују злочине над цивилним становништвом, рекла је Захарова и навела да их нису видели ни током бомбардовање Србије 1999. године, нити су их приметили током окупација независних држава попут Ирака или Сирије.

Највеће медијске куће на Западну не говоре о убијању палестинских цивила и деце, иако им је некад била довољна прича једног детета која је могла да утиче на усвајање закона, резолуција или декларација – како је то било са Сиријом, навела је Захарова.

"У Сирији је живот једног погинулог детета био довољан да Запад организује форуме, усваја законе, резолуције и декларације. У Донбасу су деца гинула стално, а Запад то није видео", навела је Захарова.

Сада на хиљаде деце гине у Гази и читавом региону, али Запад је своје новинаре научио да не виде то, додала је Захарова.

Међутим, за све постоји казна, поручила је званична представница руског министарства.

О ситуацији у Молдавији

Власти у Молдавији настављају политику "демолдавизације" под изговором борбе против "руске претње", указала је званична представница руског МСП-а.

Републички парламент је крајем маја, гласовима прозападне већине, усвојио декларацију којом се осуђује "политика геноцида коју Руска Федерација води против Украјине", навела је Захарова.

Како је објаснила, Русија се терети за вођење "агресивног рата", "негирање постојања украјинске нације" и "циничну, нехуману политику према деци у Украјини".

Позвавши се на молдавске стручњаке, Захарова је додала да је прави разлог за усвајање овог "одвратног документа" била посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кишињеву и непромишљене жеље молдавског руководства да се допадне Вашингтону.

"Како примећују независни молдавски политиколози, 'агресивни рат' и 'негирање постојања нације' је оно што режим председнице Маје Санду ради молдавској државности и националном идентитету, а власти воде 'циничну, нехуману политику' према сопственом народу", навела је Захарова.

Због такве политике опада поверење у владу, закључила је Захарова и као пример навела струју спроведену у мају ове године која је показала да око 70 посто становника Молдавије не осећа финансијску стабилност и није уверено у своју будућност.

"У молдавском друштву расте револуционарно расположење, што је природно. Молдавци су много пута у својој историји доказали да цене сопствени национални идентитет, свој историјски и културни код. Сигурни смо да ће и сада моћи да одбране то", поручила је Захарова.

Америку ће стићи казна

Сједињене Америчке Државе неће моћи да избегну одговорност што су Кијеву дозволиле да америчким оружјем удари на руску територију, поручила је Захарова.

Умешаност Америке, не само у уништавање државности Украјине, већ и у директним војним операцијама против цивилног становништва Донбаса није тајна, навела је Захарова.

САД показују лицемерје када "праштају грехе" Кијеву и дозвољавају му да користи њихово оружје на руској територији, верујући да ће тако моћи да избегну одговорност за своје деструктивне активности, навела је она.

Америка је званично дала зелено светло кијевском режиму за коришћење западног оружја онда када је Ентони Блинкен рекао да ће "удари ићи још дубље на територију РФ", навела је Зајарова.

"Буквално неколико сати након те изјаве, Украјина је гађала стамбена насеља Белгорода уз помоћ америчког ХИМАРС МЛРС. Све ракете испаљене на град обориле су наше снаге ПВО", навела је Захарова.

Међутим, оно што се догодило је још један доказ о умешаности Запада у вишегодишње тешке ратне злочине режима у Кијеву, јер оружје које му је Запад испоручио нипошто не може да се користити без учешћа западних "инструктора" и координата које Колективни запад на челу са Вашингтоном и Лондоном даје Кијеву, објаснила је Захарова.

Русија има одговор за лопове руских златних и девизних резерви

Русија помно прати псеудо-правне експерименте западних земаља које покушавају да развију "квазиправну" шему за конфискацију руске суверене имовине кроз механизам зајмова кијевском режиму.

"Овакви трикови, као и покушаји крађе средстава која припадају Русији, супротни су нормама међународног права и сопственог законодавства западних земаља експропријације", рекла је Захарова.

Међутим, Русија има арсенал узвратних политичких и економских мера против оних који покушавају да уђу у посед руских златних и девизних резерви, поручила је Захарова.

"У мају ове године усвојен је Указ председника о посебном поступку за накнаду штете нанете Русији и нашој Централној банци у вези са непријатељским деловањем САД. Слична шема се може проширити и на друге државе, укључујући и европске – њихова имовина и средства у Русији су много већа од оних у САД", навела је она.

САД и ЕУ су већ доказале да нису поуздана јурисдикција за стране инвеститоре, чије инвестиције могу бити заплењене и опљачкане у било ком тренутку, навела је Захарова и додала да због тога земље светске већине постепено продају своју западну имовину и смањују употребу долара и евра.

Захарова је позвала здраве политичке, пословне и стручне кругове на Западу да не дозволе да их на "повоцу воде лудаци" који позивају на кршење међународног права како би продужили агонију кијевског режима.

"Наши бивши партнери би морали више пута да размисле о сопственим националним интересима и штети коју наносе сопственим грађанима и бизнису у случају заплене руске имовине у било ком облику и под било којим псеудо-правним изговором", поручила је Захарова.

Лов на људе у Украјини

Изгледа да украјинској војсци до те мере недостаје људство да су кијевске власти решиле регрутују оне Украјинце који имају друго држављанство или боравишну дозволу у другим земљама, навела је Захрова.

На мети војних регрутних центара нашли су се представници националних мањина – Мађари, Молдавци, Бугари и други које ће Кијев послати на фронт, навела је Захарова.

У том контексту, Захарова је нагласила да америчка амбасада у Кијеву упорно саветује своје грађане са двојним држављанством да не посећују Украјину.

Оно што је најстрашније у причи од које може да се "вришти од ужаса" је што једино запослени у предузећима која су у власништву западног капитала имају стопостотну гаранцију да неће бити мобилисани, навела је Захарова.

Кијевски режим је крајем мају у Врховну Раду представио предлог закона о стварању војне полиције за борбу против растућег дезертерства, навела је она.

"Оних који су насилно регрутовани, не желе да се боре и беже од војске првом приликом. А такви случајеви нису појединачни, ради се о стотинама људи. Овим темпом би њихов број ускоро могао да порасте на десетине хиљада. Стога Кијев на све могуће начине покушава да спречи овај процес", рекла је Захарова.

Режим Владимира Зеленског, како би се задржао на власти и осигурао себичне интересе својих господара, спреман је да учини све – стави националну економију под нож, уништи саму Украјину и убије стотине хиљада њених становника, закључила је Захарова.

image