Русија

Путин: Власт у Украјини је узурпирана, Русија иде ка победи

Руски председник обратио се учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу
Путин: Власт у Украјини је узурпирана, Русија иде ка победи© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo

Ове године на Форуму учествује више од 19.000 људи из неколико земаља света, на којем ће се склопити многобројно значајних уговора, а Русија је доказала висок степен спремности за технолошку трансформацију, изјавио је руски председник Владимир Путин на пленарној сесији Међународног економског форума у Санкт Петербугу.

"Видимо како је почела трка између земаља за јачање суверенитета. Осим тога, код нас су се развила три кључна фронта за развој наше земље. Кина се јавља као земља са најјачом економијом. Ту је и Индија, и те земље ће утицати на развој економије света", казао је Путин.

Он је истакао да земље које су биле хегемони покушавају да одрже лидерство на превару, а у овој трци није добро деловати лажима.

На сесији "Основа мултилатералности - формирање нових центара раста" говориће и председник Боливије Луси Арсе о председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва.

  • 7. јун 2024 • 17:35

    17:35

    Што се тиче наводног потенцијалног "губитка елемената европске културе" или "европских гена" због тога што се Русија окреће истоку, Путин је саопштио да се такав заокрет дешава у целом свету, и да је у Русији почео давно пре трагичних догађаја у Украјини.

    БДП Брикса је већи од БДП Г7, додао је.

    То је објективан тренд који остаје, и Петар Велики се окренуо Европи која је тад била економски центар, а свет је разноврсан и морамо му се прилагодити, подсетио је Путин.

    "Није у питању то да ми губимо 'европски ген', њега губи Западна Европа и ускоро ће им остати само споменици", сматра председник Русије додајући да Русија постаје центар традиционалне европске културе, која је историјски заснована на хришћанским вредностима, поручио је Путин.

    Русија ће бити део новог хармоничног мултиполарног света, закључио је Путин на крају пленарне седнице.

  • 17:30

    Патриотизам може бити уједињујућа идеја, људи који иду на фронт то потврђују својим примером.

  • 17:21

    Идеја о увођењу круте државне идеологије у Русији је у супротности са уставом земље, рекао је Путин.

    Како је навео, смисаона миграциона политика у Руској Федерацији још није изграђена, а Русији су потребни не само радни мигранти, већ људи са одређеним квалификацијама, познавањем језика, традиције и закона.

  • 17:06

    Нема потребе за мобилизацијом у Русији, јер ми имамо другачију тактику, истакао је руски председник.

    "Ми гурамо непријатеља са оних територија које треба да ставимо под нашу контролу. Сукоб се може брже окончати, али су животи руских војних лица важнији. Када видимо какав је руски карактер и карактер грађана Русије, ми смо тога свесни и зато нам никакво оружје није ни потребно за коначну победу", сматра председник РФ.

    Путин је додао да се прошле године више од 300.000 људи уписало у војне регистре и потписало уговор, а ове године већ више од 160.000.

  • 17:03

    Русија још не испоручује оружје дугог домета земљама које су под притиском, али задржава ово право.

    "Веома сумњам да ће Американци прискочити у помоћ савезницима у случају размене нуклеарних удара између Русије и Европе", додао је.

  • 17:02

    Од почетка године Оружане снаге Русије су ослободиле 47 насеља и 880 квадратних километара територије, рекао је Путин.

    Постепено истискујемо непријатеља са територије Донбаса и других суседних територија, сви планови ће бити спроведени, каже председник Русије и нагласио да решење проблема специјалне операције у Украјини може да се убрза, али да су животи руског војног особља важнији.

  • 16:50

    Русија не звецка нуклеарним оружјем, истакао је Путин и додао да употреба нуклеарног оружја од стране Москве могућа је само у изузетним случајевима, какви се још нису догодили.

    Председник је подсетио на речи бивше британске премијерке Лиз Трас, која је по преузимању дужности рекла да је способна да притисне нуклеарно дугме:

    "Никада то нисмо рекли. Овде је све почело. Једноставно смо одговорили да да, морамо ово схватити озбиљније", рекао је Путин и још једном замолио да се узалуд не помиње могућност нуклеарних удара.

  • 16:43

    Путин је навео да је власт у Украјини узурпирана, као и да је Руска Федерација спремна да тражи некога са ким ће преговарати.

    Према његовим речима, преговоре треба водити, а да њих треба да води са украјинске стране, спикер Врховне раде.

    "Русија је спремна за преговоре о Украјини, али не на основу нечијих 'измишљотина', већ на основу 'Истанбула' и узимајући у обзир нове реалности. Сваки рат се завршава преговорима, али већином се завршава уништењем и капитулацијом противника. У данашњим околностима, докле год овај рат одговара САД, они ће га настављати до последњег Украјинца", истакао је.

    Додао је да ће бити много конфликата у свету, као и да је ослабио страх од нуклеарног оружја.

  • 16:40

    Кијевски режим је склон преварама и Русија нема с ким да преговара, рекао је Путин.

    "Русија тежи победи и оствариће је. Што се тиче легитимности оних с којима преговарамо, прва анализа Украјине управо и показује да њени органи изгубили легитимност, у складу са Уставом", навео је.

  • 16:37

    Ми нисмо само протраћили потенцијал 90-их, већ смо га уништили.

image