Путин: Власт у Украјини је узурпирана, Русија иде ка победи

Руски председник обратио се учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу

Ове године на Форуму учествује више од 19.000 људи из неколико земаља света, на којем ће се склопити многобројно значајних уговора, а Русија је доказала висок степен спремности за технолошку трансформацију, изјавио је руски председник Владимир Путин на пленарној сесији Међународног економског форума у Санкт Петербугу.

"Видимо како је почела трка између земаља за јачање суверенитета. Осим тога, код нас су се развила три кључна фронта за развој наше земље. Кина се јавља као земља са најјачом економијом. Ту је и Индија, и те земље ће утицати на развој економије света", казао је Путин.

Он је истакао да земље које су биле хегемони покушавају да одрже лидерство на превару, а у овој трци није добро деловати лажима.

На сесији "Основа мултилатералности - формирање нових центара раста" говориће и председник Боливије Луси Арсе о председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва.

7. јун 2024 • 17:35

Што се тиче наводног потенцијалног "губитка елемената европске културе" или "европских гена" због тога што се Русија окреће истоку, Путин је саопштио да се такав заокрет дешава у целом свету, и да је у Русији почео давно пре трагичних догађаја у Украјини.

БДП Брикса је већи од БДП Г7, додао је.

То је објективан тренд који остаје, и Петар Велики се окренуо Европи која је тад била економски центар, а свет је разноврсан и морамо му се прилагодити, подсетио је Путин.

"Није у питању то да ми губимо 'европски ген', њега губи Западна Европа и ускоро ће им остати само споменици", сматра председник Русије додајући да Русија постаје центар традиционалне европске културе, која је историјски заснована на хришћанским вредностима, поручио је Путин.

Русија ће бити део новог хармоничног мултиполарног света, закључио је Путин на крају пленарне седнице.

Патриотизам може бити уједињујућа идеја, људи који иду на фронт то потврђују својим примером.

Идеја о увођењу круте државне идеологије у Русији је у супротности са уставом земље, рекао је Путин.

Како је навео, смисаона миграциона политика у Руској Федерацији још није изграђена, а Русији су потребни не само радни мигранти, већ људи са одређеним квалификацијама, познавањем језика, традиције и закона.

Нема потребе за мобилизацијом у Русији, јер ми имамо другачију тактику, истакао је руски председник.

"Ми гурамо непријатеља са оних територија које треба да ставимо под нашу контролу. Сукоб се може брже окончати, али су животи руских војних лица важнији. Када видимо какав је руски карактер и карактер грађана Русије, ми смо тога свесни и зато нам никакво оружје није ни потребно за коначну победу", сматра председник РФ.

Путин је додао да се прошле године више од 300.000 људи уписало у војне регистре и потписало уговор, а ове године већ више од 160.000.

Русија још не испоручује оружје дугог домета земљама које су под притиском, али задржава ово право.

"Веома сумњам да ће Американци прискочити у помоћ савезницима у случају размене нуклеарних удара између Русије и Европе", додао је.

Од почетка године Оружане снаге Русије су ослободиле 47 насеља и 880 квадратних километара територије, рекао је Путин.

Постепено истискујемо непријатеља са територије Донбаса и других суседних територија, сви планови ће бити спроведени, каже председник Русије и нагласио да решење проблема специјалне операције у Украјини може да се убрза, али да су животи руског војног особља важнији.

Русија не звецка нуклеарним оружјем, истакао је Путин и додао да употреба нуклеарног оружја од стране Москве могућа је само у изузетним случајевима, какви се још нису догодили.

Председник је подсетио на речи бивше британске премијерке Лиз Трас, која је по преузимању дужности рекла да је способна да притисне нуклеарно дугме:

"Никада то нисмо рекли. Овде је све почело. Једноставно смо одговорили да да, морамо ово схватити озбиљније", рекао је Путин и још једном замолио да се узалуд не помиње могућност нуклеарних удара.

Путин је навео да је власт у Украјини узурпирана, као и да је Руска Федерација спремна да тражи некога са ким ће преговарати.

Према његовим речима, преговоре треба водити, а да њих треба да води са украјинске стране, спикер Врховне раде.

"Русија је спремна за преговоре о Украјини, али не на основу нечијих 'измишљотина', већ на основу 'Истанбула' и узимајући у обзир нове реалности. Сваки рат се завршава преговорима, али већином се завршава уништењем и капитулацијом противника. У данашњим околностима, докле год овај рат одговара САД, они ће га настављати до последњег Украјинца", истакао је.

Додао је да ће бити много конфликата у свету, као и да је ослабио страх од нуклеарног оружја.

Кијевски режим је склон преварама и Русија нема с ким да преговара, рекао је Путин.

"Русија тежи победи и оствариће је. Што се тиче легитимности оних с којима преговарамо, прва анализа Украјине управо и показује да њени органи изгубили легитимност, у складу са Уставом", навео је.

Ми нисмо само протраћили потенцијал 90-их, већ смо га уништили.

Произвођачи оружја морају да производе и цивилне производе, Русија има план у том погледу и могуће га је спровести, поручио је Путин.

Долар је, према председнику, главни инструмент величине Сједињених Држава, али Вашингтон својим рукама одбија учеснике светске економске активности од америчке валуте.

Обим америчке економије опада, основе америчке економије сада "пуцкетају", а међу проблемима су државни дуг и инфлација., навео је руски председник.

"Удео САД у структури светске привреде опада, а то је корак ка мултиполарном светском финансијском систему", указао је.

Бретонвудски систем је одавно умро, садашњи је заснован на поверењу у америчку економију, навео је Путин и нагласио да САД дугују светској економији 54,3 билиона долара.

Према речима председника, САД искоришћавају свој монополски положај на глобалном финансијском тржишту, а та позиција није обезбеђена ни са чим другим, осим поверењем.

Путин је свест политиколога Караганова назвао царском.

"Нисам већи империјалиста од вас, само сам тврђи, али знамо да су оне земље које су преместиле свој капитал неизбежно добиле економски раст", ​​рекао је Караганов.

По мом мишљењу, данас треба да будемо заинтересовани да идемо напред, ако створимо услове за развој, онда ће се центри економског развоја тамо померити.

У савременом свету неопходно је ефикасно користити таква средства која ће данас бити корисна.

Некада је Петар Велики отворио прозор ка Европи оснивањем Санкт Петербурга, јер је тамо био центар развоја, сада он више није тамо, он је сада у Азији, и у том смеру се треба кретати, одговорио је Путин на питање да ли ће бити основана трећа престоница Русије у Азији.

"Данас нису више та времена као у време Петра Великог. У савременом свету треба користити оне системе који би били ефикасни данас. Потребно је то тржишним начином урадити. То треба да се уради кроз стварање атрактивних услова за развој. Ако створимо услове за развој, центри економског развоја ће се сами тамо померити. Али да, у потпуности се слажем са вама", додао је Путин.

Треба нам сибиризација Русије, рекао је модератор пленарне сесије СПИЕФ-а, политиколог Сергеј Караганов, с чиме руски председник сложио и поручио да је тачно да "Русија треба да развија источне регионе".

"Русија ће сада расти са Арктиком. Влада је померила развој источног места за тестирање удесно. Али ми ћемо, наравно, то учинити, али не онако како је то рађено у СССР-у и не онако како је то урадио Столипин", навео је Путин.

Отворени смо за све разговоре који ће бити од користи руској економији, поручио је руски председник.

Глобална економија је ушла у еру озбиљних, фундаменталних промена. Формира се мултиполарни свет са новим центрима раста, инвестиција и финансијских веза између држава и компанија, навео је Путин.

"Руска економија одговара на ове изазове и такође се динамично мења, добијајући већу снагу и стабилност. У великој мери то је заслуга наших радника, инжењера, менаџера и, наравно, предузетника који све више улажу у развој својих компанија, предузећа, градова и региона", истакао је.

Путин је предложио проширење породичног хипотекарног програма по стопи од шест одсто за куповину станова у малим градовима, без обзира на узраст деце.

"Преференцијалне хипотеке у Русији важиће за све породице које желе да изграде свој дом у свим регионима. Нови облик хипотеке ступа на снагу од 1. јула 2024.", навео је руски председник.

Обим инфраструктурних кредита регионима из федералног буџета до 2030. године износиће 2,5 билиона рубаља (око 26 милијарди евра).

Путин је најавио могући трансфер челних структура највећих државних корпорација у регионе. 

Наши предузетници, укључујући и млађу генерацију, заузимају тржиште, квалитет њихових производа превазилази западне аналоге, разумеју вредност заштитних знакова, навео је руски председник.

"Људи желе да купују робу произведену у Русији. Створићемо све услове да мала и средња предузећа још брже расту", поручио је Путин.

Изузетно је важно да обезбедимо заштиту интелектуалне својине наших програмера, указао је руски председник и додао да је седма најважнија структурна промена јесте трансформација и значајна промена малих и средњих предузећа у Русији.

Што се тиче високог образовања, у наредних 10 година Русија ће имати 40 студентских кампуса, а рад факултета ће се оцењивати на основу тога колико ће бити тражени полазници тих образовних институција и којом брзином ће расти њихове плате, открио је Путин.

Русија планира да у року од шест година постане једна од водећих земаља у истраживању и развоју, поручио је руски лидер.

Руски председник је наложио надлежним ресорима да разраде додатне мере за подршку домаћим програмерима софтвера.

Шеф државе је такође наложио да се утврди ниво набавки државних предузећа од малих предузећа.

Пета структурна промена је дигитална, платформска револуција, а до 2030. године мораћемо да направимо дигиталне платформе за целу економију, казао је Путин.

"Неопходно је одредити стопу пореза на доходак од пет одсто за руске ИТ компаније до 2030. године", навео је.

Русија би за кратко време требало да уђе међу 25 најбољих роботских економија на свету, а за то је потребно инсталирати најмање 100.000 робота.

Трећа најважнија структурна промена коју тражимо је структурна промена на тржишту рада, а нашој економији су потребни не само млади кадрови, већ и искусни, доказани стручњаци који могу постати ментори млађој генерацији .

Председник је напоменуо да је незапосленост младих у Русији значајно смањена.

Данас је незапосленост у Русији рекордно ниска, па је тако у априлу 2024. износила само 2,6 одсто, казао је Пурин и напоменуо да индексација пензија за запослене пензионере биће настављена од 2025. године.

"Пре 15-20 година главно питање је било како наћи посао, а сада је где наћи кадрове", рекао је.

Путин је позвао Думу да већ на следећој седници усвоји закон о годишњој индексацији пензија за запослене пензионере, почевши од 1. фебруара 2025.

Руски председник затражио је од владе да испита могућност проширења права на порески одбитак не само на појединачна предузећа, већ и на групе компанија.

Такође, он је предложио стварање универзалног инвестиционог система у сваком региону са јасним алгоритмом за пословање.

"Током протекле године, захваљујући размени искустава и репликацији лидерских пракси, 74 региона Русије су побољшали свој учинак", навео је Путин.

Ове године биће поверен нови инструмент - "штедни сертификат", који ће грађанима омогућити да штеде новац по повољнијој камати него чак и на депозиту, иако су сада камате на депозите веома атрактивне, навео је Путин. 

Он се посебно обратио директору "Сбербанке" Герману Грефу и напоменуо да овај алат не би требало да се претвара у усисивач за исисавање новца са тржишта и напоменуо да ће он и Греф одвојено разговарати о томе

Неопходно је обезбедити прилив такозваног "дугорочног" новца на финансијско тржиште, те сматрам да је у реду да се продужи период државног суфинансирања дугорочне штедње грађана. 

Потражња за акцијама руских компанија константно премашује понуду, навео је руски председник и предложио да се повећају средства за Фабрику пројектног финансирања.

До 2030. године обим инвестиција у фиксни капитал требало би да се повећа за 60 одсто у односу на 2020. годину, рекао је Путин.

"Инвестициону активност треба обезбедити ресурсима, стога ћемо удвостручити финансирање индустрије. Држава је спремна да подели ризике са инвеститорима. Створен је Фонд средстава. У нашој земљи има скоро 30 милиона малопродајних инвеститора који су уложили више од девет билиона рубаља (око 93 милијарде евра)", указао је.

Ниво увоза би требало да падне на 17 одсто БДП-а до 2030. године, навео је руски председник и додао да Русија данас заузима 4. место у свету по производњи меса.

"Русија је постигла стопостотну самоодрживост месом. Потрошња меса поставила је нови рекорд и премашује 80 килограма по особи. Светски просек је 42 килограма", прецизирао је.

Стопа раста руске привреде премашује светски просек, а овај раст углавном обезбеђују нересурсни сектори.

Стопа раста руске привреде премашује светски просек, овај раст углавном обезбеђују нересурсни сектори, навео је Путин.

Председник је додао да је Русија већ претекла Јапан и Немачку по економском обиму, али треба да обезбеди стабилан раст у будућности.

Северним морским путем прошле године прошло је 36 милиона тона терета, а у будућности би промет могао да премаши 150 милиона тона.

Удео плаћања за руски извоз у "токсичним" валутама је преполовљен, удео рубље у трансакцијама расте, приближавајући се 40 одсто.

"Земље БРИКС-а развијају сопствену платну инфраструктуру, независну од западне", открио је Путин.

Пријатељске земље чине три четвртине трговинског промета Русије, навео је Путин и додао да Русија обезбеђује равнотежу интереса свих учесника у трговини са Евроазијским економским савезом (ЕАЕУ).

Путин је навео и значају развоја транспортних веза за развој нових тржишта, с тим у вези, према речима председника, развој источног полигона је један од главних задатака.

Упркос свим санкцијама, Русија остаје кључни економски играч у светској трговини, истакао је руски председник.

Руски председник је указао да је Русија доказала висок степен спремности за технолошке трансформације, као и да се мењају финансијски сектор и сектор транспортних услуга.

"Војној сфери Руске Федерације потребно је технолошко ажурирање", навео је. 

Свет сада доживљава експлозиван технолошки раст, мењајући све области живота.

Државе које су пријатељске настројене према Руској Федерацији, чине три четвртине њеног трговинског промета, истакао је председник.