Русија

Руски ратни бродови стижу на Кубу: У Хавану долази и нуклеарна подморница

Ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје, тако да њихово заустављање у нашој земљи не представља претњу по регион, саопштиле су кубанске власти
Руски ратни бродови стижу на Кубу: У Хавану долази и нуклеарна подморницаwww.globallookpress.com © Xinhua/Xinhua

Група руских ратних бродова, укључујући и подморницу на нуклеарни погон, посетиће Кубу следеће недеље, саопштило је Министарство револуционарних оружаних снага Хаване.

Министарство је навело да ће укупно четири руска брода, укључујући фрегату "Адмирал Горшков", подморницу на нуклеарни погон "Казан", нафтни танкер "Пашин" и спасилачки тегљач "Николај Чикер", посетити острво од 12. до 17. јуна.

"Ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје, тако да њихово заустављање у нашој земљи не представља претњу по регион", рекли су званичници.

Они су додали да посета острву, које се налази око 140 километара од обале САД, "одговара историјски пријатељским односима Кубе и Руске Федерације и стриктно се придржава међународних прописа".

Како је саопштено из министарства, Руси ће током свог боравка посетити шефа Револуционарне морнарице и гувернера Хаване, као и места од историјског и културног значаја.

Када група стигне у луку Хавана, један од бродова ће испалити поздравну паљбу из 21 топа, додаје се у саопштењу.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је за Си-Ен-Ен да, иако ће САД помно пратити посету, не предвиђају "било какву значајну претњу националној безбедности као резултат ових вежби". 

Он је даље сугерисао да би посета – коју је описао као "нетипичну", а која је унапред заказана – могла да буде сигнал Москве Вашингтону да је "незадовољна" америчким напорима да подржи Украјину.

Амерички сенатор Марко Рубио упозорио је да руске вежбе "треба да буду позив на буђење Бајденовој администрацији".

"Наши противници су опасно близу наших обала и морамо бити спремни да бранимо домовину од војних и хибридних претњи у нашој хемисфери", написао је он на Иксу.

Куба је 1962. постала поприште велике ракетне кризе која је довела САД и Совјетски Савез на ивицу нуклеарног рата. У то време, Москва је поставила нуклеарно оружје на острво као одговор на распоређивање америчког нуклеарног оружја у Турској, али и како би спречила потенцијалну америчку инвазију на Кубу.

Министарство одбране Русије још није коментарисало посету, али је крајем маја саопштило да је група ратних бродова Северне флоте кренула ка Атлантику на "експедицију" чији су "главни циљеви  да обезбеди поморско присуство у оперативно важним областима зоне Далеког мора".

image