Русија

Руски научник открива за РТ: Када ће се појавити вакцина која лечи рак

Вакцине ће бити персонализоване, не само за сваку врсту рака већ и за посебно сваког пацијента због тога што у свом саставу носе оне промене које су на генетском нивоу карактеристичне тумору пацијента, објаснио је директор националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Александар Гинцбург

Руски научник Александар Гинцбург, лауреат државне награде Руске Федерације у сфери науке и технологије и директор националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију открива како функционише и када ће ући у употребу вакцина која може да излечи рак.

Активни члан Руске академије наука појашњава да се не ради о јединственој вакцини, већ о јединственој технологији за прављење различитих вакцина од којих ће свака бити предодређена за посебну врсту рака.

У питању су персонализоване вакцине – не само за сваку врсту рака већ и за посебно сваког пацијента, објаснио је руски академик.

Вакцине су терапеутске, што значи да не спречавају настанак болести, већ лече пацијенте који имају онколошке болести тако што подстичу имуни систем пацијента да нападне малигне ћелије.

"Вакцина, сликовито речено, подстиче имуни систем пацијента против малигних неоплазми, малигних ћелија због тога што ова вакцина у свом саставу носи оне промене које су на генетском нивоу карактеристичне тумору пацијента", објаснио је Гинцбург.

Дакле, имуни систем пацијента препознаје и оне ћелије у које је вакцина ушла и ћелије рака и почиње да их уништава, прецизирао је Линцбург.

Све технологије су покривене домаћим патентима а у раду учествује Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију, Московски истраживачки онколошки институт и онколошки центар Блохина као и колеге из "Сириуса", навео је саговорник РТ-а.

"Први прототипови вакцине створени су против меланома", додао је Гунцбург, истичући да је активно тестирање на животињама већ у току и да ће у следећој фази рада на вакцини бити примењена на пацијентима.

Тестови ће почети почетком следеће године, навео је руски академик.

"Надајмо се да ће све ово ући у клиничку праксу за годину и по до две. То желимо и тако планирамо, а како ће бити, видећемо. Остало је да се реши низ научних проблема", закључио је руски научник.

image