Русија

Шта је Владимир Путин поручио на економском форуму у Санкт Петербургу

Русија остаје један од кључних учесника у светској трговини, упркос свим препрекама и нелегитимним санкцијама, поручио је председник Руске Федерације
Шта је Владимир Путин поручио на економском форуму у Санкт Петербургу© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин обратио се учесницима на пленарној седници у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу, поручивши да је у свету приметно настојање за јачањем суверенитета, као и покушаји хегемона да сачувају своју улогу.

"Кроз призму економских односа могу се уочити процеси који се динамично развијају у савременом свету. Видимо како се међу земљама покренула борба за јачање суверенитета и то на три нивоа - државном, вредносно-културном и економском. Истовремено, земље које су до сада биле лидери глобалног развоја покушавају на све начине, истином или на превару да задрже своју улогу хегемона", рекао је Путин.

Издвајамо кључне тезе са Путиновог говора:

  • Нема потребе за мобилизацијом у Русији, будући да је прошле године више од 300.000 људи дошло у војне регистре и потписало уговор, а ове године већ више од 160.000.

  • Брзина решавања војне операције у Украјини је директно повезана са губицима унутар руске војске, рекао је Путин. "Имајући то у виду далеко је важније сачувати животе војника који се боре у зони специјалне војне операције", нагласио је он.

  • Путин је рекао да се испорука руског наоружања пријатељским земљама као противтежа Западу тренутно не реализује. Упркос томе, како је рекао, Русија задржава право да тако нешто и спроведе у дело. "Русија може реципрочно да одговори на све непријатељске потезе Запад у тој сфери", додао је он.

  • Председник Руске Федерације је навео да је власт у Украјини узурпирана, као и да је Русија спремна да тражи некога са ким ће преговарати. Он не верује да ће доћи до нуклеарног рата додајући да Русија има нуклеарну доктрину у којој је све темељно написано. Реч је о примени нуклеарног наоружања искључиво у условима када је угрожен суверенитет Руске Федерације, а тренутно таквих услова нема, додао је Путин.

  • Упитан како би Русија поступила у случају напада на њу нуклеарним оружјем, Путин је рекао да уколико до тога уопште и дође, грађани треба да знају да Русија има систем раног упозорења за такве нападе, као и да Русија у свом арсеналу има много јаче нуклеарне бомбе него оне које је Америка бацила на Јапан, као и да их има далеко више. "Уколико дође до скока на нуклеарној скали, број жртава неће бити мањи", упозорио је Путин.
  • Русија је показала висок ниво усвајања технолошких промена. Променио се финансијски сектор, услови трговине. У савременим условима и у перспективи, будућност државе зависи од тога колико ефикасно може да одговори на глобалне изазове.
  • Русија развија транспортне коридоре. Посебну пажњу поклониће јужном правцу, односно коридорима "Север-Југ" и о црноморском правцу. Поред тога активно се развија Северни морски пут.
  • БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица. Москва поздравља такав правац развоја. Земље БРИКС разрађују своју платну инфраструктуру независну од западне.
  • Путин је рекао да Русија није "изгубила гене европске културе, већ их је изгубила сама Европа коју трују глобални либералисти, те управо из тог разлога Русија постаје центар традиционалних европских вредности".
  • "Русија ће бити део новог хармоничног мултиполарног света", закључио је Путин на крају пленарне седнице.
  • Русија остаје један од кључних учесника у светској трговини, упркос свим препрекама и нелегитимним санкцијама. Државе пријатељске Русији чине три четвртине њеног трговинског промета.
  • Москва врши преоријентацију у спољнотрговинским плаћањима. Удео рубље расте, приближава се 40 одсто, а удео обрачуна у "токсичним" валутама је, са друге стране, преполовљен.
  • Према оцени Светске банке, Русија је постала четврта економија света по паритету куповне моћи. Русија је испред Јапана. Темпо економског раста Русије превазилази светски просек, а он се обезбеђује пре свега из области које се не односе на сировине. 

  • Председник Руске Федерације је рекао да се Русија окренула Истоку далеко пре украјинске кризе и да томе у прилог иде чињеница да је укупан БДП чланица БРИКС-а већи него укупан БДП Групе седам најразвијенијих земаља света.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.

image