Русија

Проглашени дани жалости у ЛНР и Херсонској области Русије

У нападу украјинске војске на ЛНР погођени су цивилни објекти, а слично се 7. јуна догодило и у Херсонској области када је нападнуто једно село и погинуле 22 особе
Проглашени дани жалости у ЛНР и Херсонској области РусијеGetty © MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Шеф Луганске Народне Републике, Леонид Пасечник је на свом телеграм каналу саопштио да је 8. јун у овој руској републици проглашен за дан жалости у знак сећања на погинуле у последњем нападу украјинске војске на Луганск.

"Данас, 8. јуна, проглашен је дан жалости у Луганској Народној Републици у знак сећања на жртве циничног напада на Луганск. Широм области, државне заставе РФ, заставе ЛНР и њених општина биће спуштене на пола копља. Такође, отказују се сви забавни програми и догађаји заказани за данас", написао је он. 

Подсећања ради, украјинска војска је у петак, на Луганск, лансирала најмање шест тактичких балистичких ракета АТАЦМС америчке производње.

Већина ракета је оборена дејством ПВО, али је део пројектила погодио цивилну инфраструктуру, због чега је живот изгубило најмање четворо људи.

Данима жалости објављени су и 9. и 10. јун у Херсонској области Русије, потврдио је данас шеф области Владимир Саљдо. Одлука је уследила након погибије 22 особе, које су погинуле као последица украјинског напада на село Садовоје од 7. јуна, јављају данас руски медији. 

image