Русија

Завршава се Међународни економски форум у Санкт Петербургу

На форуму је учествовало 21.300 људи из 139 земаља света, а потписано је више од 980 споразума чија укупна вредност превазилази 6,4 трилиона рубаља
Завршава се Међународни економски форум у Санкт Петербургу© Kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Двадесетседми Међународни економски форум у Санкт Петербургу под слоганом "Основа мултиполарног света – формирање нових тачака раста" завршава се данас.

Током четири дана колико је трајао форум, склопљено је више од 980 споразума чија укупна вредност превазилази 6,4 трилиона рубаља.

Догађају су присуствовале делегације из 95 земље, међу којима је било 48 министра, а учествовало је око 21.300 људи из укупно 139 земље. Међу учесницима су биле и две ћерке председника Русије. 

Одржано је око 200 бизнис догађаја, у склопу четири тематске потцелине:

  • "Прелазак на мултиполарну светску економију",
  • "Руска економија: циљеви и циљеви новог циклуса",
  • ​​"Здраво друштво, традиционалне вредности и друштвени развој – приоритет државе",
  • "Технологије које обезбеђују лидерство".

Све ово испратило је неколико хиљада медија. 

На форуму је присуствовао председник Русије Владимир Путин, који је од 2006. године покровитељ форума. Из иностранства допутовали су и представници Србије и Републике Српске, а председник Републике Српске Милорад Додик имао је прилику да се још једном ове године – након спортског такмичења у Казању – лично састане са Владимиром Путином. 

Руковање, загрљаји и потврда непромењеној подршци Дејтону

Билатерала Додика и Путина одржана је другог дана форума.

Путин је потврдио да Русија не одустаје од Дејтонског споразума, и поручио да Русија сматра да једино оно што се налази у овом документу може да допринесе очувању и јачању БиХ.

Председник Републике Српске захвалио је на позиву да учествује на форуму, као и на чврстом ставу Руске Федерације када је реч о изгласаној резолуцији о Сребреници, уз потврду да Република Српска "остаје потпуно принципијална и истрајна у одбијању тога да се придружи санкцијама" против Москве.

"Не морам да говорим о томе колико на дневном нивоу имамо захтева (да Русији уведемо санкције). Западни партнери су доста нервозни и инсистирају на томе", рекао је Додик Путину.  

Непосредно пре састанка, лидер Републике Српске открио је медијима да ће затражити од председника Руске Федерације да се размотри начин на који би се могло обезбедити присуство Републике Српске и њена видљивост на Форуму БРИКС, а свега дан након састанка са Путином, из Санкт Петербурга, поновио је да се планира референдум о независности Републике Српске.

Додик се, такође, састао са руским привредницима, губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом, а добио је и медаљу "Председничке библиотеке Јељцин", којој је он уручио књигу "На Дрини ћуприја" на руском језику.

Из Републике Српске на форуму је био и министар трговине и економских односа у Савету министара БиХ Сташа Кошарац. 

Србију представљао Ненад Поповић

На челу делегације Републике Србије био је министар без портфеља Ненад Поповић, који се, подсетимо, од 2023. налази под америчким санкцијама због, како тврди америчка страна, блиских односа са Кремљом.

Поповић је у разговору са нашом редакцијом потврдио да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији и додао да то ни неће учинити. 

Санкт Петербургом прошетао је и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, који је на форуму учествовао у функцији госта. 

Јеремић је оценио да западне санкције Русији нису успеле и признао да је форум пун "динамике и самопоуздања". Да је пре неколико година Запад озбиљно размислио о упозорењима Москве, до сукоба можда не би ни дошло, поручио је из Русије Вук Јеремић. 

Још један од посетилаца форума била је и директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић.

Упозорење Путина: Имамо моћно нуклеарно наоружање

Претпоследњег дана форума окупљенима се обратио и руски председник

Путин је нагласио да земља има много јаче нуклеарне бомбе него оне које је Америка бацила на Јапан и открио да је Русија повећала производњу муниције више од 20 пута. Упозорио је и да Москва може реципрочно да одговори на све непријатељске потезе Запада.

image