Русија

Захарова осудила најаве о америчким санкцијама Међународном кривичном суду

Захарова је најаве америчких званичника прокоментарисала током свог говора на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Захарова осудила најаве о америчким санкцијама Међународном кривичном судуGetty © Russian Foreign Press Service / Handout/Anadolu Agency

Портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова, изјавила је да су обећања о санкцијама Међународном кривичном суду, које САД намерава да уведе због прогона њихових савезника – "артхаус".

Подсећања ради, амерички сенатор Линдзи Грејем је крајем маја запретио Међународном кривичном суду санкцијама због захтева за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа. Недавно је комитет Представничког дома САД одобрио нацрт закона о увођењу санкција МКС-у због разматрања случајева против Вашингтона и његових савезника.

"Оно што је ненормално је да, као што је недавно саопштио Сенат САД, Сједињене Америчке Државе намеравају да уведу санкције Међународном кривичном суду ако донесе одлуке у вези са америчким савезницима. А ако се санкције буду односиле на САД, то ће наравно, очигледно бити погубљење на лицу места", рекла је Захарова током дискусије "Полицентричност као норма будућег света без колонија и хегемона", у склопу Међународног економског форука у Санкт Петербургу.

Истовремено, одлуке МКС-а у вези са непријатељским државама су нормалне са становишта САД, додала је она.

"Ово је 'артхаус', декаденција", окарактерисала је Захарова изјаве Вашингтона.

image