Русија

Јовановић за РТ Балкан: ИКТ су будућност, а Србија је добро позиционирана (ВИДЕО)

Морамо да се ослонимо на своје снаге и да на томе базирамо наш развој, не само у сектору информационо-комуникационих технологија, рекао је оснивач групе "ОпенЛинк"

Сектор информационо-комуникационих технологија (ИКТ) један је од четири кључна извозна сектора Србије и 10 процената српског БДП-а припада том сектору, рекао је у разговору за РТ Балкан Милош Јовановић, власник и оснивач "OpenLink Group".

Јовановић, који је гост Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ), подсетио је да је са 3500 фирми и 50.000 запослених ИКТ сектор дупло већи од пољопривреде и да је потребно улагати много више у тај сектор.

"Сектор ИКТ окупља младе људе, имамо добре техничке факултете, а требало би да оснујемо посебан факултет за ИКТ. То би било изузетно корисно, јер би се повезали са привредом, а свакако је итекако перспективно. ИКТ је будућност, садашњост већ", рекао је он.

На питање које искуство Србија може да преузме од Русије што се тиче савремених технологија, Јовановић је подсетио да се са почетком Специјалне војне операције, Русија ослонила на своје снаге.

"И ми морамо да се ослонимо на своје снаге, на своје факултете, да оснажимо и направимо сопствене иновационе инкубаторе и да на томе базирамо наш будући развој, не само у сектору ИКТ већ генерално. Јер ако се ви ослањате апсолутно на страна решења, може да се деси да се пробудимо једно јутро и да ништа од наше критичне инфраструктуре не функционише", рекао је он.

Зато, каже Јовановић, морамо наш развој у будућности да заснујемо на сопственим решењима, сопственим клауд платформама које ће се развијати у нашој земљи и које ће у нашој земљи складиштити податке.

"Ми имамо ситуацију да се неки подаци наших грађана не чувају у потпуности код нас. Зато нам је потребна регулација каква је у Русији, где имате изузетно значајне органе који форсирају да се сви подаци о грађанима Руске Федерације чувају на територији Русије. Потребан нам је технолошки суверенитет, нарочито у области ИКТ-а", нагласио је Јовановић.

Он је поздравио долазак великог броја ИТ стручњака из Русије, рекавши да то доводи до размене искустава, усавршавања, помаже конкурентости, утиче и на плате.

"Јако је значајно пошто смо се, јер нисмо увели санкције, стратешки позиционирали и можемо да сарађујемо и са Истоком и са Западом", рекао је Јовановић и додао да је српска радна снага на изузетном нивоу, добро интегрисана, образована, зна енглески и постоје мултидисциплинарни тимови који су инкорпорирани како у западним тако и у источним (кинеским) компанијама.

image