Русија

Захарова: Хегемонија Запада је готова

Тежња за доминацијом је само довела човечанство до монструозних трагедија, укључујући колонијализам и нацизам, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Хегемонија Запада је готоваwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Концептима хегемоније и глобалне доминације, којих се држи Колективни запад, нема места у мултиполарном светском поретку који већ постаје реалност, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Говорећи на панел дискусији о новим нормама међународних односа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ), Захарова је критиковала западне владе због отпора структурним променама које су већ започете.

"Говоримо о полицентризму, одступању од ранијих норми и видимо очајнички отпор колективног Запада... Они норму виде другачије – као сопствену доминацију, као светски поредак заснован на једном правилу – да морају да доминирају као и раније, и свако мора да ради само оно што му доминантна страна дозвољава", навела је она.

Додала је да је тежња за доминацијом само "довела човечанство до монструозних трагедија", укључујући колонијализам и нацизам.

"Данас је то хегемонизам, опсесија доминацијом, болна псеудомесијанска идеја о глобалној мисији (Запада)... Али ни људи ни државе не могу да се декларишу као мисионари, само историја може да докаже да ли је њихова мисија била добра или заснована на нездравим идејама", рекла је Захарова.

Она је додала да су идеје о глобалној доминацији, о изузетности поједних држава услед уништавања етничких и културних идентитета других више пута износили западни лидери.

Како је рекла, глобална већина која је већ прихватила концепт мултиполарности не дели те идеје.

"Не треба заборавити, они су мањина – Колективни запад… њихов поглед на свет не дели нико осим њих", рекла је она, наводећи меморандуме које су усвојили мултинационални блокови попут БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу, Афричке уније и других, у којима се државе чланице обавезују на формирање мултиполарног светског поретка.

"ШОС... покрива три милијарде људи – половину човечанства... БРИКС покрива преко 30 одсто Земљине копнене масе, 45 одсто светске популације и 33 одсто глобалног БДП-а… 3 одсто више него БДП (земаља) Г7", навела је она.

Захарова је напоменула да чак и на Западу неки аналитичари тврде да "САД већ дуго нису светски хегемон", док је "њихово деловање на међународној арени довело до дестабилизације светске политике".

Међутим, док не дође до значајних промена у политици и идеологији, Русију и њене глобалне савезнике чека "дуга борба" како би формирале истински полицентрични светски поредак, рекла је она.

image