Русија

Шеф "Росњефта" открио колико је ЕУ коштало одбацивање руског гаса

Чланице блока су издвојиле 630 милијарди долара за замену руског гаса, рекао је Игор Сечин
Шеф "Росњефта" открио колико је ЕУ коштало одбацивање руског гасаGetty © NurPhoto / Contributor

Земље ЕУ потрошиле су више од 630 милијарди долара на увоз "неруског" гаса у три године до 2023. године, рекао је шеф руске нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин на панелу за енергетику на Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

"Та сума је такође једнака укупној потрошњи гаса у ЕУ у претходних осам година", истакао је шеф "Росњефта".

Већи трошкови енергената негативно утичу на енергетски интензивне секторе као што су производња челика, ђубрива, хемијска индустрија, индустрија керамике и стакла, рекао је он, додајући да производна активност у еврозони опада од средине 2022. године.

Он је нагласио да 32 одсто немачких предузећа већ планира да пренесе своје производне капацитете у иностранство због повећаних трошкова енергената који им неминовно одузимају конкурентску предност.

Извоз руског гаса у ЕУ опао је због санкција Москви, као и саботаже гасовода Северни ток, који су раније били главна руска рута гаса ка региону.

Прошле године, руски удео у увозу гаса у блок пао је на око осам одсто са 41 процената у 2021, према проценама Европског савета. У међувремену, Москва и даље чини око 15 одсто укупног увоза гаса у ЕУ, укључујући гас из гасовода и течни природни гас (ЛНГ) заједно.

Норвешка је претекла Русију и постала највећи снабдевач гаса у региону, док ЕУ повећава увоз скупог ЛНГ-а из САД и других земаља.

У октобру 2022, извршни директор "Росњефта" упозорио је да ће амбициозни план блока да одбаци руску енергију коштати европску економију до 11,5 одсто БДП-а. Он је такође рекао да би потенцијални пад у хемијској индустрији могао да достигне 20-45 одсто, док би производња металургије могла да падне за 30-60 одсто, јер су то енергетски интензивни сектори.

image