Русија

Чет-бот, пластичне флаше и сплав: Украјински војник препливао Дњепар и предао се Русима

Припадник Оружаних снага Украјине је руским снагама преко чет-бота јавио да планира да побегне, његов бег припреман је око три месеца
Чет-бот, пластичне флаше и сплав: Украјински војник препливао Дњепар и предао се РусимаGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Украјински војник је препливао Дњепар на сплаву направљеном од празних пластичних флаша и предао се руским снагама, потврдио је извор у руским безбедносним структурама.

Његов прелаз на обалу Дњепра на којој се налазе руске снаге је припреман три месеца, с обзиром да је пре тога обавестио руску војску о својим плановима преко чет-бота "Слободан војник", навео је саговорник руске медијске агенције.

Украјински војник је одлучио да побегне јер, како каже, украјинска команда планира да у скоријем периоду пребаци војску, укључујући и његову бригаду, у правцу Харкова, где руске снаге напредују.

За Оружане снаге Украјине је ситуација у Харковској области тешка, признао је сам главнокомандујући украјинских трупа Александар Сирски, али и Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Украјинским јединицама понестају људи, смањен је број бесмислених напада на линији фронта, изјавио је губернатор Запорошке области Јевгеније Балицки.

"Они, наравно, виде да им понестаје људи јер је све мање бесмислених јуриша, праћених великим бројем жртава. Прешли су у дефанзиву у већој мери на готово свим правцима. Већ су предали и Кринке и Работино. Непријатељ је на измаку снага", објашњава Балицки, додајући да украјински војник, за разлику од руских војника, није мотивисан и не разуме за шта се бори.

image