Русија

Лавров на састанку министара БРИКС-а: Доносимо ветар промена (ВИДЕО)

Све је више оних који деле ставове са Русијом и Кином, оценио је руски министар на састанку са Ванг Јијем уочи првог састанка министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а након проширења
Лавров на састанку министара БРИКС-а: Доносимо ветар промена (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Земље чланице БРИКС-а делом, а не речима, реализују принципе равноправне сарадње, која је свима на корист и подразумева поштовање узајамних интереса, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на састанку министара спољних послова земаља чланица у Нижњем Новгороду.

Све је више држава које желе да се придруже БРИКС-у и у том контексту ће данас бити више речи, потврдио је руски министар.

"БРИКС доноси ветар промена, а његова улога у решавању глобалних проблема ће се само повећавати", нагласио је Лавров.

Састанак министара почео је са минутом ћутања у помен председнику Ирана Ебрахиму Раисију који је, заједно са министром спољних послова Хосеином Амиром Абдолахијаном и другим званичницима погинуо у хеликоптерској несрећи. 

Пред нама је трновит пут

БРИСК је потврда процеса формирања мултиполарног поретка, појављују се нови центри где се доносе значајна политичка решења, оценио је Лавров и додао да се земље светске већине залажу за правичан живот на основу суверене једнакости држава и цивилизацијске разноликости.

"Пут ка новом светском поретку ће обухватити целу историјску епоху и биће трновит", навео је руски министар.

САД не престају са покушајима да задрже доминирање у свету које им умиче и да успоравају објективне процесе формирања мултиполарности, нагласио је Лавров.

У тој борби, Вашингтон користи економске инструменте као оружје – санкцијама и претњама покушава да утиче на независне, суверене државе, додао је министар.

Запад се не либи да делује и силом, што је свима добро познато на основу његових акција у Југославији, Ираку, Либији, Авганистану, Сирији, Украјини и другим земљама – мада је то само врх леденог брега, оценио је руски министар.

Догађаји у међународном пољу су скинули маске са њихових лица, и сви су видели да покушавају да наметну само њима корисне норме и да дијалог равноправних замене коалицијама у оквиру којих дају себи за право да говоре у име целог света, навео је Лавров.

Лавров: Круг наших истомишљеника се стално повећава

Круг истомишљеника Русије и Кине у свету стално расте, ако се узме у обзир број оних који желе да сарађују и са БРИКС-ом и са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), поручио је руски министар на састанку са кинеским колегом Ванг Јијем на маргинама Министарског савета БРИКС-а у Нижњем Новгороду.

"Земље светске већине све позитивније гледају на наше везе са кинеским пријатељима. Круг наших истомишљеника стално расте", нагласио је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, на данашњем састанку министара биће речи о проширењу, "указаћемо на пут који је потребно прећи зарад даљег развоја асоцијације, а које ће министри предложити лидерима земаља чланица на самиту у Казању у октобру".

Русија и Кина имају посебну одговорност и потребно је да се посвете спољнополитичкој координацији, пре свега у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, у БРИКС-у, ШОС-у, Групи 20, АПЕК-у и другим мултилатералним форматима, оценио је Сергеј Лавров.

И кинески министар је потврдио да је за Кину и Русију важно да ојачају координацију у мултилатералним структурама како би заштитиле своје легитимне интересе и интересе земаља у развоју.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров стигао је на састанак министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а који се одржава у Русији, потврдило је руско Министарство спољних послова.

Данас се у Нижњем Новгороду одржава први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године, када су се Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужноафричкој Републици придружили Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

image