Русија

Кремљ о изборима за Европски парламент: Десничарске партије за петама проевропским силама

Лидерство десничарских партија у Француској је унутрашња ствар те земље и Русија се у то не меша, премда помно прати ситуацију и примећује да за сада постоји непријатељски однос Париза према Москви, навео је Дмитриј Песков
Кремљ о изборима за Европски парламент: Десничарске партије за петама проевропским силамаGetty © Ian Walton

Избори за Европски парламент су показали да европским земљама расте популарност десничарских партија, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Иако тек следи анализа будуће композиције Европског парламента, Москва примећује да десничарским партијама расте популарност. И без обзира што су власт задржале проевропске силе, временом ће им десничарске партије бити за петама", навео је портпарол Кремља.

Русија помно прати све процесе, навео је Песков.

Упркос клеветама САД и ЕУ, Русија се не меша у унутрашњу политику суверених држава, навео је Песков.

Према његовим речима, одлука француског председника Емануела Макрона да распише ванредне парламентарне изборе након неуспеха гласања и вођство деснице на изборима је унутрашња ствар Француске и Русија се у то не меша.

"Пратимо ситуацију. За сада постоји непријатељски однос француских власти према нама", навео је Песков.

Прелиминарни резултати указују да су десничарске и крајње десничарске странке повећале број мандата на изборима, па ће тако Идентитет и демократија, који окупља странке крајње деснице попут "Националног окупљања" Марин Ле Пен, имати 58 посланика, док је раније имала 49, а Европски конзервативци и реформисти, којима припадају и "Браћа Италије" италијанске премијерке Ђорђе Мелони, имаће 72 посланика, док су раније имали 69.

Левица ће у новом сазиву имати 35 посланика, партије које се не доводе у везу ни са једном политичком групацијом 45, а остали 50 посланика.

image