Русија

У Москви представљена нова беспилотна летелица: "Хантер" - убица поморских дронова

Максимална полетна маса "хантера" је 750 кг, носивост је 200 кг, аутономија лета шест сати у режиму крстарења
У Москви представљена нова беспилотна летелица: "Хантер" - убица поморских дронова© www.uavheli.by

Модернизовани борбени дрон са хеликоптерским погоном "хантер" (ловац), способан да уништава са беспосадна пловила, први пут је представљен на сајму "Хели Русија 2024" у Москви, преносе РИА Новости.

"На сајму 'Хели Русија' по први пут у Русији представљена је друга верзију извиђачко-борбеног комплекса 'хантер'. Хеликоптер (дрон) је добио потпуно нове механичке и електронске уређаје, укључујући нови софтвер за беспилотне летелице, дизајниран за откривање и уништавање поморских дронова", изјавио је главни конструктор бироа "Беспосадни хеликоптери" из Белорусије Владимир Чудаков.

Према његовим речима, максимална полетна маса "хантера" је 750 кг, носивост је 200 кг, аутономија лета шест сати у режиму крстарења, док је радијус летења 150 км.

Чудаков је истакао да је његова компанија за 27 година пословања, своје беспилотне хеликоптере испоручила у 20 земаља, укључујући афричке и државе Персијског залива, док је и сама Русија изразила интересовање за њих.

Читав комплекс "хантер" састоји се из два беспилотна хеликоптера, контролне станице на земљи, станице за подршку и две транспортне платформе (возила). Главно наоружање летелица су митраљези у калибру 7,62 мм, монтирани на покретним носачима испод трупа. 

На бочним крилцима налазе два лансера са по четири невођене ракете, а ови дронови могу носити и до 16 малогабаритних противтенковских бомби.

image