Русија

Лавров: БРИКС развија платформу за олакшане трансакције у националним валутама

Министри финансија БРИКС-а истражују могућност покретања заједничког система заснованог на блокчејн технологији како би се олакшале финансијске трансакције
Лавров: БРИКС развија платформу за олакшане трансакције у националним валутама© Alexey Filippov / Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Приоритет БРИКС-а је стварање платформе која ће омогућити државама чланицама да обављају трансакције у националним валутама, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је на састанку министара спољних послова економског блока у Нижњем Новгороду у Русији нагласио да БРИКС "активно ради на спровођењу одлука са прошлогодишњег самита у Јоханесбургу, посебно када су у питању унапређење међународног монетарног и финансијског система, развој платформе за обрачуне у националним валутама у међусобној трговини".

Лавров је додао да блок, који је недавно прошао кроз процес експанзије без преседана, такође, покушава да усклади оквире интеракције између партнера БРИКС-а.

"Наш дневни ред је обиман и укључује питања која ће директно утицати на будући светски поредак заснован на праведним основама", рекао је Лавров.

Раније овог месеца, руски министар финансија Антон Силуанов открио је да министри финансија БРИКС-а истражују могућност покретања заједничког система заснованог на блокчејн технологији како би се олакшале финансијске трансакције.

У јануару је шеф руске централне банке Елвира Набиулина приметила да је удео руских трансакција у националним валутама са другим земљама БРИКС-а порастао на 85 одсто – у односу на 26 одсто пре две године.

Она је, такође, открила да све више земаља сумња у СВИФТ, након што су многе руске банке после почетка сукоба у Украјини 2022. биле искључене из белгијског система за размену финансијских порука.

БРИКС-у, чије су првобитне чланице биле Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, придружили су се Иран, Етиопија, Египат и Уједињени Арапски Емирати почетком 2024.

Док је Саудијска Арабија добила званични позив да се придружи 2023, држава богата нафтом још увек размишља о чланству. Аргентина је такође била позвана, али је одбила понуду након што се њен председник Хавијер Милеј успротивио том потезу.

image