Русија

Путин и Лукашенко се договорили: До децембра се укида роминг између Русије и Белорусије

Већ су укинуте наплате за долазне позиве
Путин и Лукашенко се договорили: До децембра се укида роминг између Русије и Белорусије© Robert Alexander/Getty Images

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко договорили да роминг између две државе буде укинут до децембра, изјавио је амбасадор Републике у Москви Дмитриј Крутој, а преносе "РИА Новости".

Две стране су се, како је прецизирао, договориле да тарифе за роминг неће бити неограничене, јер би то био превелики терет за оператере у обе земље.

Званичници су, као основу за будући споразум узели просечне податке Међународне уније за телекомуникације .

"Ово су светске статистике за прошлу годину, које показују да становник планете Земље у просеку у ромингу користи тарифе које не прелазе 300 минута одлазних позива и 20-25 мегабајта интернет саобраћаја", објаснио је амбасадор.

Ови пакети би требало да буду довољни за основне функције, на пример, позиве у инстант месинџерима и коришћење навигације "како се не би изгубили у Минску".

Што се тиче већ постигнутих резултата, сада је, истакао је Крутој, завршена само прва фаза - укинуте су наплате за долазне позиве.

Крајем маја Александар Лукашенко је најавио план за укидање роминга између Русије и Белорусије. Он је то изјавио током посете Владимира Путина Минску. Истакао да земље стварају што повољније услове за међусобна путовања грађана, развијајући контакте и директну међусобну комуникацију.

image