Русија

Лавров о спасавању таоца у Гази: Жртвовање стотина невиних да би се спасли други је неприхватљиво

Палестинске власти у Појасу Газе су претходно саопштиле да је током израелске акције у којој су спасена четири таоца убијено више од 200 Палестинаца
Лавров о спасавању таоца у Гази: Жртвовање стотина невиних да би се спасли други је неприхватљивоwww.globallookpress.com © Jesus Vargas/dpa

Жртвовање стотина живота невиних људи да би се спасили други невини је неприхватљиво, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, коментаришући израелску операцију ослобађања талаца у избегличком кампу Нусеират.

Лавров је то изјавио као део одговора на питање новинара после састанка министара спољних послова земаља БРИКС-а да објасни реакцију Москве на израелску операцију.

"На исти начин као што смо реаговали на терористички напад 7. октобра и на методе које је Израел почео да користи као одговор. Сматрам неприхватљивим жртвовање стотине невиних људи како бисте спасли друге невине људе", рекао је шеф руске дипломатије.

ИДФ је у суботу саопштила да су четири таоца Хамасa, од којих један руски држављанин, пронађена и спасена у сложеној безбедносној операцији у којој су учествовале стотине бораца у центру Појаса Газе.

Власти у Појасу Газе саопштиле су да је током операције више од 200 Палестинаца. Не зна се колико је међу палестинским жртвама било бораца Хамаса, пошто тај покрет никада не истиче своје жртве засебно.

Портпарол Канцеларије високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) Џереми Лоренс рекао је да би операција ослобађања четири таоца у кампу Нусеират могла представљати ратни злочин због великог броја убијених и рањених цивила.

image