Русија

Путин са Фиданом: Подржавамо тежњу Анкаре ка БРИКС-у

Председник Русије се захвалио министру спољних послова Турске на доприносу решавању украјинске кризе
Путин са Фиданом: Подржавамо тежњу Анкаре ка БРИКС-уGetty © Anadolu / Contributor

Русија поздравља интересовање Турске за рад БРИКС-а, рекао је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са министром спољних послова Турске Хаканом Фиданом и додао да се нада да ће се са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом састати почетком јула на маргинама међународног самита у Астани.

Путин је истакао да ће Русија свакако подржати тежњу Анкаре ка БРИКС-у и жељу да заједно са чланицама ове организације решава заједничке задатке.

Према речима руског лидера, Москва са задовољством гледа на развој односа са Анкаром и њихову посвећеност решавању кризе у Украјини.

"Са захвалношћу примећујемо жељу наших турских пријатеља да допринесу решавању кризних ситуација, укључујући кризу око Украјине", рекао је Путин, захваљујући се турском министру спољних послова на подршци преговарачком процесу.

Фидан је пренео Ердоганове поздраве Путину.

"Господин председник Реџеп Тајип Ердоган вам шаље поздраве које вам преносим", рекао је министар спољних послова Турске.

Путин је такође објаснио да је смањење трговинског промета са Турском почетком ове године последица прилагођавања цена робе и изразио наду да ће се ситуација побољшати у блиској будућности.

Он је такође додао да је Ердоган "одиграо значајну улогу у закључивању споразума о житу", те да није "Русија крива што споразум, нажалост, није продужен".

Руски лидер је затражио од турског министра да пренесе најлепше поздраве председнику Турске и истакао да се нада да ће се са Ердоганом састати на маргинама Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани током 3-4. јула.

Претходно, министар спољних послова Турске Хакан Фидан изјавио је за "Саут чајна морнинг пост" да би Турска желела да се придружи БРИКС и да ће то питање бити разматрано на састанку министара спољних послова организације у Нижњем Новгороду.

Према његовим речима, неке европске државе противе се придруживању његове земље Европској унији и зато турске власти разматрају БРИКС као алтернативну платформу за интеграције.

image