Русија

Дан Русије – Како се широм света (и свемира) славио велики руски празник (ВИДЕО)

Данас овај празник све више добија патриотска обележја и постаје симбол националног јединства и заједничке одговорности за садашњост и будућност земље

Данас, 12. јуна, обележавао се Дан Русије – један од најважнијих државних празника у земљи.

Током дана су пристизале честитке из целог света (али и свемира), а многе државе су у част великог руског празника осветлиле своје знаменитости бојама руске заставе.

Широм Руске Федерације, грађани свих узраста су уживали у прославама и свечаним догађајима.

У Кремљу је председник Русије Владимир Путин уручио Државне награде Руске Федерације, а главне прославе су се, наравно, одржале у Москви на Црвеном тргу.

Подсећамо, први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике усвојио је на овај дан 1990. Декларацију о државном суверенитету Русије у којој се, између осталог, наводи да је врховна власт Устава Русије и њених закона успостављена широм земље.

До тада су се многе републике СССР-а већ прогласиле независност, па је овај документ усвојен у условима када су републике постајале самосталне једна за другом. Важна прекретница у јачању руске државности било је усвајање новог назива земље - Руска Федерација.

Иначе, 12. јуна Русија је поред "независности" добила и свог првог председника. На данашњи дан 1991. године одржани су први општенародни отворени председнички избори у историји земље, на којима је победио Борис Јељцин.

Још 2001. године, говорећи у Кремљу на пријему поводом Дана усвајања Декларације о државном суверенитету Русије, председник Руске Федерације Владимир Путин је рекао: "Одбројавање наше нове историје почело је са овим документом. Приче о демократској држави заснованој на грађанским слободама и владавини права. А њен главни смисао су успех, просперитет и благостање грађана".

Данас Дан Русије све више добија патриотска обележја и постаје симбол националног јединства и заједничке одговорности за садашњост и будућност земље.

  • 12. јун 2024 • 19:58

    19:58

    Застава Русије дугачка 50 метара на фасади Дома омладине у Луганску

    У част Дана Русије у центру Луганска, активисти омладинских организација развили су заставу дугачку 50 метара на фасади Дома омладине.

  • 19:54

    Нигер слави Дан Русије: Стотине мотоциклиста са заставама возили улицама Нијамеја

    У престоници Нигера одржана је манифестација посвећена Дану Русије, у оквиру које су се стотине мотоциклиста возили централним улицама Нијамеја, преносе РИА Новости.

  • 19:29

    Бурџ Калифа у Дубаију осветљена у бојама руске заставе поводом Дана Русије

  • 17:24

    Ватромет у Владивостоку у част Дана Русије

  • 16:12

    Додик честитао Путину Дан Русије: Наставићемо да јачамо пријатељске односе на обострано задовољство

    Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас руском председнику Владимиру Путину празник Дан Русије и истакао да Република Српска посебно цени то што је Русија гласала против резолуције о Сребреници и став о поштовању Дејтонског мировног споразума.

    Опширније у засебној вести.

  • 14:50

    Подигнута застава испред музеја Победе у Москви

    Поводом данашњег празника испред музеја Победе у Москви на Поклоној гори је свечано подигнута застава Руске Федерације.

    Како јавља дописник ТАСС-а, свечаној церемонији су присуствовали Хероји рада и лауреати државне награде за 2023. годину, који су положили цвеће испред споменика Вечне ватре.

  • 14:20

    Руски пилоти офарбали авионе у боје руске тробојке

    Пилоти руске спортске авијације осветлили су крила својих авиона у боје руске заставе и за све у Москви приредили блистав спектакл на небу. 

    "Драги становници наше велике земље! Честитамо вам празник! Нека над нашом Отаџбином буде ведро, мирно небо, влада благостање и породична срећа!", поручио је светски шампион у аеро-акробатици Дмитриј Самохвалов.

  • 14:20

    Честитка лидера ЛНР: Ми смо Руси, значи победници смо

    Руска Федерација остаје јака о непобедива због свог народа, поручио је лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник и честитао становницима републике Дан Русије.

    "На данашњи дан нарочито осећамо понос за нашу велику државу, осећамо јединство и заједништво свих који у њој живе. Уједињује нас искрена љубав према нашој Отаџбини и вера у њену светлу будућност", написао је Пасечник на Телеграму.

    Пасечник је заједно са колегама положио венац на споменик "Они су одбранили Отаџбину", када је поручио да становници ЛНР нису заборавили хероје који су се изборили за слободу региона у време Другог светског рата, и да се горде земљацима који су 2014. године устали у заштиту Луганска".

    "Ми смо Руси – а то значи да смо победници. Срећан празник, драги сународници", поручио је Пасечник.

  • 14:10

    Мишустин честитао Дан Русије

    Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин честитао је Дан Русије и поручио да "овај празник симболизује независност, национално јединство, солидарност и патриотизам".

    "Живимо у великој земљи са хиљадугодишњом историјом, јединственим културним наслеђем и вековном традицијом. А њена садашњост и будућност директно зависе од грађанске одговорности сваког од нас, жеље да допринесемо развоју и просперитету наше Отаџбине. Уверен сам да ћемо заједно сачувати и увећати моћ Отаџбине, ојачати суверенитет и националну безбедност, заштитити слободу и благостање милиона људи", наводи се у поруци објављеној на Телеграм каналу Владе Русије.

  • 14:09

    И Херсонска област слави

    Војници Војне команде Херсонске области и добровољци Херсонског регионалног огранка Јединствене Русије окупили су се на контролном пункту и честитају пролазницима Дан Русије, јавља дописник РИА Новости.

    Сваки пролазник добио је бело, плаво црвене ленте, налепнице и мале заставе.

    "Данас цела наша земља прославља Дан Русије, празник који симболизује моћ, величину руске државе и јединство вишенационалног народа. Празник који уједињује грађане наше државе. Ми из команде Херсонске области, искрено честитамо људима свих националности и становницима Херсонске области. Желимо мир, напредак и просперитет нашој Отаџбини – Русији", рекао је службеник војне команде Херсонске области са кодним именом "Свитање".

image