Дан Русије – Како се широм света (и свемира) славио велики руски празник (ВИДЕО)

Данас овај празник све више добија патриотска обележја и постаје симбол националног јединства и заједничке одговорности за садашњост и будућност земље

Данас, 12. јуна, обележавао се Дан Русије – један од најважнијих државних празника у земљи.

Током дана су пристизале честитке из целог света (али и свемира), а многе државе су у част великог руског празника осветлиле своје знаменитости бојама руске заставе.

Широм Руске Федерације, грађани свих узраста су уживали у прославама и свечаним догађајима.

У Кремљу је председник Русије Владимир Путин уручио Државне награде Руске Федерације, а главне прославе су се, наравно, одржале у Москви на Црвеном тргу.

Подсећамо, први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике усвојио је на овај дан 1990. Декларацију о државном суверенитету Русије у којој се, између осталог, наводи да је врховна власт Устава Русије и њених закона успостављена широм земље.

До тада су се многе републике СССР-а већ прогласиле независност, па је овај документ усвојен у условима када су републике постајале самосталне једна за другом. Важна прекретница у јачању руске државности било је усвајање новог назива земље - Руска Федерација.

Иначе, 12. јуна Русија је поред "независности" добила и свог првог председника. На данашњи дан 1991. године одржани су први општенародни отворени председнички избори у историји земље, на којима је победио Борис Јељцин.

Још 2001. године, говорећи у Кремљу на пријему поводом Дана усвајања Декларације о државном суверенитету Русије, председник Руске Федерације Владимир Путин је рекао: "Одбројавање наше нове историје почело је са овим документом. Приче о демократској држави заснованој на грађанским слободама и владавини права. А њен главни смисао су успех, просперитет и благостање грађана".

Данас Дан Русије све више добија патриотска обележја и постаје симбол националног јединства и заједничке одговорности за садашњост и будућност земље.

12. јун 2024 • 19:58

Застава Русије дугачка 50 метара на фасади Дома омладине у Луганску

У част Дана Русије у центру Луганска, активисти омладинских организација развили су заставу дугачку 50 метара на фасади Дома омладине.

Нигер слави Дан Русије: Стотине мотоциклиста са заставама возили улицама Нијамеја

У престоници Нигера одржана је манифестација посвећена Дану Русије, у оквиру које су се стотине мотоциклиста возили централним улицама Нијамеја, преносе РИА Новости.

Бурџ Калифа у Дубаију осветљена у бојама руске заставе поводом Дана Русије

Ватромет у Владивостоку у част Дана Русије

Додик честитао Путину Дан Русије: Наставићемо да јачамо пријатељске односе на обострано задовољство

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас руском председнику Владимиру Путину празник Дан Русије и истакао да Република Српска посебно цени то што је Русија гласала против резолуције о Сребреници и став о поштовању Дејтонског мировног споразума.

Опширније у засебној вести.

Подигнута застава испред музеја Победе у Москви

Поводом данашњег празника испред музеја Победе у Москви на Поклоној гори је свечано подигнута застава Руске Федерације.

Како јавља дописник ТАСС-а, свечаној церемонији су присуствовали Хероји рада и лауреати државне награде за 2023. годину, који су положили цвеће испред споменика Вечне ватре.

Руски пилоти офарбали авионе у боје руске тробојке

Пилоти руске спортске авијације осветлили су крила својих авиона у боје руске заставе и за све у Москви приредили блистав спектакл на небу. 

"Драги становници наше велике земље! Честитамо вам празник! Нека над нашом Отаџбином буде ведро, мирно небо, влада благостање и породична срећа!", поручио је светски шампион у аеро-акробатици Дмитриј Самохвалов.

Честитка лидера ЛНР: Ми смо Руси, значи победници смо

Руска Федерација остаје јака о непобедива због свог народа, поручио је лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник и честитао становницима републике Дан Русије.

"На данашњи дан нарочито осећамо понос за нашу велику државу, осећамо јединство и заједништво свих који у њој живе. Уједињује нас искрена љубав према нашој Отаџбини и вера у њену светлу будућност", написао је Пасечник на Телеграму.

Пасечник је заједно са колегама положио венац на споменик "Они су одбранили Отаџбину", када је поручио да становници ЛНР нису заборавили хероје који су се изборили за слободу региона у време Другог светског рата, и да се горде земљацима који су 2014. године устали у заштиту Луганска".

"Ми смо Руси – а то значи да смо победници. Срећан празник, драги сународници", поручио је Пасечник.

Мишустин честитао Дан Русије

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин честитао је Дан Русије и поручио да "овај празник симболизује независност, национално јединство, солидарност и патриотизам".

"Живимо у великој земљи са хиљадугодишњом историјом, јединственим културним наслеђем и вековном традицијом. А њена садашњост и будућност директно зависе од грађанске одговорности сваког од нас, жеље да допринесемо развоју и просперитету наше Отаџбине. Уверен сам да ћемо заједно сачувати и увећати моћ Отаџбине, ојачати суверенитет и националну безбедност, заштитити слободу и благостање милиона људи", наводи се у поруци објављеној на Телеграм каналу Владе Русије.

И Херсонска област слави

Војници Војне команде Херсонске области и добровољци Херсонског регионалног огранка Јединствене Русије окупили су се на контролном пункту и честитају пролазницима Дан Русије, јавља дописник РИА Новости.

Сваки пролазник добио је бело, плаво црвене ленте, налепнице и мале заставе.

"Данас цела наша земља прославља Дан Русије, празник који симболизује моћ, величину руске државе и јединство вишенационалног народа. Празник који уједињује грађане наше државе. Ми из команде Херсонске области, искрено честитамо људима свих националности и становницима Херсонске области. Желимо мир, напредак и просперитет нашој Отаџбини – Русији", рекао је службеник војне команде Херсонске области са кодним именом "Свитање".

Путин: Празник Дан Русије је симбол поштовања земље, наших предака и њихових победа

Председник Русије Владимир Путин честитао је руским држављанима Дан Русије и истакао да овај празник симболизује поштовање према земљи, њеној вековној историји, и завету предака и њиховим победама.

"У тешким временима за земљу, Русе поново уједињује патриотизам и одговорност за судбину отаџбине. Цела наша земља, цео наш мултинационални народ подржава наше хероје Специјалне војне операције", поручио је Путин.

Он је додао да сматра да је неопходно и историјски исправно да се Дан Русије обележава као "симбол нераскидивости хиљадугодишњег пута наше отаџбине".

Детаљније прочитајте у одвојеној вести овде

Честитка Руског дома у Београду

Честитка из Јерменије: Пашињан изразио наду да ће се развијати односи између Јеревана и Москве

Премијер Јерменије Никол Пашињан упутио је честитке председнику Руске Федерације Владимиру Путину и премијеру Руске Федерације Михаилу Мишустину поводом Дана Русије и изразио наду да ће се односи између Јеревана и Москве развијати.

У писму упућеном Путину, Пашињан је истакао да овај важан дан у модерној историји Русије симболизује жељу Руса да отворе нову политичку прекретницу у историји земље са богатом историјом, културом и традицијом.

"Уверен сам да ће се вековни односи између Јерменије и Русије, засновани на непоколебљивим принципима равноправности и узимајући у обзир интересе народа двеју земаља, наставити да се развијају у конструктивном правцу, помажући јачању билатералне и мултилатералне сарадњу у свим областима од заједничког интереса", наводи се у поруци.

Путин честитао празник патријарху Кирилу: Русија ће превазићи све изазове

Русија ће сигурно остварити своје циљеве и превазићи све изазове, остајући верна својим коренима, поручио је руски председник Владимир Путин у честитки патријарху московском и целе Русије Кирилу за Дан Русије, објављеној на сајту Руске православне цркве.

Председник је истакао да су током векова, њихови "преци поштено служећи отаџбини, својим радним достигнућима, борбеним подвизима, талентом и надахнућем, створили велику силу".

"И ми се уздамо у ове непоколебљиве моралне смернице, традиције патриотизма, искрене љубави према отаџбини. Уверен сам да ћемо, одржавајући везу између времена и генерација, оданост нашим коренима и пореклу, свакако остварити своје циљеве и превазићи било какве изазове", поручио је Путин.

Градоначелник Москве: Престоница Русије вековима играла кључну улогу у формирању руске државности

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин честитао је Московљанима Дан Русије, напоменувши да је Москва вековима играла кључну улогу у формирању руске државности.

"Драги Московљани, честитам вам Дан Русије! Главни државни празник прослављамо са поносом на славну историју отаџбине, са чврстим уверењем да ћемо се изборити са свим изазовима и остварити нове победе. Москва је вековима играла кључну улогу у формирању руске државности. А данас је наш град локомотива домаће привреде, покретач технолошког суверенитета земље и јака позадина руске армије", написао је Собјанин на Теелграму.

Собјанин је захвалио грађанима Москве на труду и таленту, помоћи и подршци, вери и љубави према Русији и пожелео им добро здравље, доброту и успех.

Генерални тужилац Краснов: Жеља за одбраном ујединила народе Русије у највећу силу

Генерални тужилац Русије Игор Краснов честитао је Русима Дан Русије, напомињући да је жеља за одбраном својих националних интереса и вредности ујединила народе те земље у највећу силу. 

"Драги ветерани, вишевековна историја наше отаџбине је оличење јединства и снаге, нераскидиво је повезана са идеалима доброте и правде! Жеља да бране своје националне интересе и вредности ујединила је народе Русије у највећу силу", навео је Краснов на Телеграму.

Генерални тужилац Руске Федерације је нагласио да одговорност за "будућност земље лежи на сваком од нас".

"Тужилаштво ће чврсто бранити супремацију закона, штитити права и интересе грађана и државе, радити на обезбеђењу реда, безбедности и стабилности путем надзора. Уверен сам да ће стечено искуство и професионализам бити кључ успешном решавању свих задатака у корист наше отаџбине", закључио је.

Захарова: Сваке године овај празник добија све више на смислу

"Имамо много разлога да честитамо једни другима посебне дане, посебне датуме везане за нашу земљу. Календар је буквално пун: или је дан великих песника, композитора, уметника, или оснивање града, па годишњица региона, наша победа у некој бици, изградња важног инфраструктурног објекта. Али, постоји Дан који обједињује све ове честитке – 12. јун", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за Радио Спутњик, и истакла да овај дан сваке године све више добија на смислу.

Честитка за Дан Русије из космоса

Руски космонаути на Међународној свемирској станици честитали су сународницима Дан Русије и подсетили их шта треба да буде љубав према отаџбини.

"Драги пријатељи! Ми, чланови руске посаде Међународне свемирске станице Олег Кононенко, Николај Чуб и Александар Гребенкин, од срца вам честитамо Дан Русије, најважнији празник наше државе!", поручио је Кононенко у видео-снимку који је објавио "Роскосмос".

Он је нагласио да је 12. јун - празник за оне који воле своју земљу, њену велику историју и поносе се њоме.

Према Чубу, "љубав према отаџбини је оно што све спаја".

"Посада је срећна што представља своју земљу у свемиру и ради у корист Русије", поручио је Чуб.

Космонаут је напоменуо да "љубав према земљи треба да буде активна, а да ли ће Русија бити успешна, удобна за живот и просперитетна зависи од сваког човека".

"Из свемира се јасно види колико је огромна и лепа наша домовина, у којој живе људи разних националности, наш заједнички дом, који се мора поштовати и бринути. Припала нам је част да се родимо и живимо у најлепшој држави на Земљи.
Памтимо и ценимо ово. Срећан празник, пријатељи!", нагласио је Гребенкин.

Медведев честитао суграђанима празник: Мапа Русије и у њеном саставу Украјина

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев објавио је честитку поводом Дана Русије, анимирану разгледницу која приказује мапу Руске Федерације.

Наиме, мапа се отвара, а њене границе се постепено испуњавају бојама руске заставе која се вијори.

Тробојка боји територију Русије од Курилских острва на истоку и постепено стиже до западних граница.

Боје руске заставе на мапи такође осликавају територију савремене Украјине, не само њене источне области (Суми, Харков, Полтава), већ и Кијев и западне области (Лавов, Ивано-Франкивск, Тернопољ и друге регионе).

Медведев у својим изјвама често указује на губитак државности Украјине и назива је "бившом Украјином" или "земљом 404".

Председница Савета Федерације: Русија решава проблеме који су значајни за цело човечанство

Данас, када је свет на раскрсници, Русија је једна од ретких земаља која представља алтернативу ћорсокаку Запада, навела је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко у свом блогу поводом Дана Русије.

"Сада, када је свет ушао у нову фазу не само технолошког, друштвено-економског, већ и цивилизацијског развоја, будућност човечанства се заиста одређује. Не претерујем. Свет је на раскрсници. Оно што се дешава у културном и духовном животу Запада, не оставља сумњу да оно лебди ка 'ослобођењу' човека од свега што га је чинило и чини управо човеком, односно особом, бићем које мисли, осећа, ствара, а не само троши", навела је Матвијенко.

Она је нагласила да је "данас Русија једна од ретких која персонификује и демонстрира алтернативу ћорсокаку Запада".

Према њеним речима, Русија се најактивније и најдоследније супротставља линији "дехуманизације" и води битку за очување цивилизације, која се заснива на основним вредностима хуманизма.

Честитка од владе Никарагве

Председник и потпредседник Никарагве Данијел Ортега и Росарио Муриљо упутили су честитке председнику и народу Руске Федерације поводом Дана Русије, уз напомену да са њима деле вредности љубави, породице и вере.

"Поштовани брате председниче, у име народа и Владе помирења и националног јединства Републике Никарагве и у наше лично име, примите најсрдачније честитке вама, народу и Влади Руске Федерације, поводом обележавања 34. годишњица Дана Русије", наводи се у честитки коју су потписали Ортега и Муриљо.

Манагва је додао да они славе заједно са Русима у духу братског јединства, да "деле вредности као што су љубав, породица, вера, способност да се живи у хармонији и са надом".

Ким Џонг Ун: Русија ће успети да изгради велику, просперитетну и моћну државу

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун упутио је и телеграм честитку Путину, у коме је изразио уверење у даље јачање односа две земље и просперитет Руске Федерације и Северне Кореје, преноси Централна телеграфска агенција (КЦНА).

"У име Владе и свих народа Северне Кореје упућујем топле честитке и пријатељске поздраве председнику Путину и пријатељској влади и руском народу поводом Дана Русије", наводи се у честитки.

Ким Џонг Ун је оценио да руски народ под "енергичним и верним руководством" Путина самоуверено превазилази различите спољне изазове у виду санкција и притисака непријатељских снага, штити суверенитет, безбедност и националне интересе и успешно иде ка изградњи јаке и просперитетне Русије.

Он је такође изразио уверење да ће Русија успети да изгради "велику, просперитетну и моћну државу" и "од свег срца" Путину пожелео добро здравље и још већи успех.

Председник Државне Думе: Упркос изјавама САД и ЕУ, Русија се развија

Русија се развија, упркос изјавама Вашингтона и Брисела да ће раскомадати руску економију, навео је председник Државне думе Вјачеслав Володин и уједно грађанима честитао Дан Русије.

"Данас је празник - Дан Русије. У протеклих више од 10 година, нашој земљи је уведено више од 21.000 санкција. Упркос изјавама Вашингтона и Брисела, да ће растргати привреду Руске Федерације, наша земља се развија", написао је Володин на Телеграму.

Напоменуо је да Русија има историју која датира више од хиљаду година.

"Русија је прошла кроз различите периоде, али у најтежим временима људи су увек били уједињени, стајали раме уз раме у одбрани своје отаџбине", порућио је председник Државне думе.

Лукашенко честитао Путину Дан Русије

Руско-белоруски односи савезништва и стратешког партнерства прошириће се захваљујући новим значајним достигнућима међудржавне сарадње и интеграционе интеракције, навео је председник Белорусије Александар Лукашенко у честитки руском лидеру Владимиру Путину поводом Дана Русије.

"Руска државност се прогресивно развија, ослањајући се на вишевековно историјско искуство и традиционалне духовне и моралне вредности, континуитет генерација и патриотизам народа, највеће богатство и вредност за Русију су били и остали њени грађани", поручио је Лукашенко.

Он је напоменуо да Путинов "курс јачања људског капитала и широка социо-економска подршка породицама и младима ствара неопходан потенцијал за изградњу моћи и успешно превазилажење свих тешкоћа садашњег историјског тренутка".

Лукашенко је изразио уверење да ће вишеструки белоруско-руски односи савезништва и стратешког партнерства наставити да се шире захваљујући новим значајним достигнућима међудржавне сарадње и интеграционе интеракције.

Председник Белорусије је Путину пожелео здравље, снагу и енергију у остваривању својих циљева и задатака, а становницима Руске Федерације - просперитет.

Честитка амбасаде Русије у Србији