Русија

Путин разговарао с Лукашенком: Развој стратешког партнерства између две државе

Белоруски лидер је током разговора срдачно честитао Путину и свим Русима празник Дан Русије
Путин разговарао с Лукашенком: Развој стратешког партнерства између две државеwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали су телефоном о развоју стратешког партнерства између земаља, саопштила је прес-служба Кремља.

"Разговарано је о актуелним питањима даљег развоја руско-белоруских односа стратешког партнерства и савезништва, имајући у виду договоре постигнуте као резултат преговора на високом нивоу у Минску 24. маја", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је током разговора, белоруски лидер срдачно честитао Путину и свим Русима Дан Русије.

Путин је раније изјавио да је однос са белоруским председником заснован на интересима народа Руске Федерације и Белорусије.

"Председник Белорусије и ја се познајемо дуго и, заиста, наши односи су се у различитим временима развијали различито, пошто је однос заснован на фундаменталним интересима оба народа, руског и белоруског", казао је Путин 

Како је истакао, увек су на основу тога успевали да пронађу решења и за најсложенија питања на која нема једноставних одговора.

Широм земље данас се обележава Дан Русије – један од најважнијих државних празника у земљи, који симболизује рођење модерне руске државе, суверенитет и просперитет земље.

Сваке године одржавају се прославе, уједињујући милионе Руса из различитих градова.

image