Русија

Русија обуставила трговину евром и доларима на Московској берзи

Централна банка Руске Федерације је у засебном саопштењу истакла ће се "трансакције у америчким доларима и еврима наставити на ванберзанском тржишту"
Русија обуставила трговину евром и доларима на Московској берзиGetty © hank5

Московска берза (МОЕКС) обуставила је јуче трговање доларима и еврима, услед најновијег пакета санкција које је објавило Министарство финансија САД.

Суспензија утиче на спољну трговину и трговину племенитим металима, као и на трговину акцијама и новцем на највећим руским јавним тржиштима, наводи Московска берза у саопштењу. Осим долара и евра, сви остали финансијски инструменти остају оперативни.

Промене нису утицале и на тржиште деривата, а трговина се одвија уобичајено, напомиње МОЕКС.

Централна банка Руске Федерације је у засебном саопштењу истакла ће се "трансакције у америчким доларима и еврима наставити на ванберзанском тржишту". За утврђивање девизних курсева, Банка Русије ће користити "банковне евиденције и информације са дигиталних платформи за трговину преко шалтера", додаје се у саопштењу.

Централна банка Руске Федерације је истакла да је трговина у еврима такође обустављена иако су "санкције увеле само САД, али их поштују и земље ЕУ".

Министарство финансија САД је јуче, 12. јуна, проширило санкције против Русије, како би оне обухватиле "основну финансијску инфраструктуру земље", што укључује и Московску берзу, саопштено је из америчког ресора. Министарка финансија САД Џенет Јелен истакла је да је Русија прешла на "ратну економију", тврдећи да је сада "дубоко изолована" од међународног финансијског система.

"Трговина валутом на берзи није неопходан услов за конвертибилност националне валуте, слободан промет страних валута и формирање тржишног курса", наводи се у саопштењу ЦБ Русије. 

image