Песков: САД да не брину због наших ратних бродова на Куби

Размишљамо о мерама које ће нам највише одговарати, потврдио је портпарол Кремља на питање како ће Москва одговорити на последње америчке санкције

Руска Централна банка је у стању да обезбеди стабилност на свим тржиштима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући последње санкције које су САД јуче увеле Москви. 

На питање да ли Русија размишља о одговору на санкције, Песков је само кратко одговорио: "Размишљамо о акцијама које ће најбоље служити нашим интересима".

Вашингтон је, подсетимо, јуче на листу санкција додао и Московску берзу, Национални клириншки центар, Национални депозитар за поравнање, Руску националну компанију за реосигурање и СОГАЗ. 

Русија је стога обуставила трговање доларом, евром и хонгконшким доларом и пребацила га на ванберзанско тржиште.

Кремљ је данас саопштио да нема разлога да било која земља, укључујући Сједињене Америчке Државе, буде забринута због присуства руских ратних бродова на Куби током вежби.

Песков је рекао да су такве вежбе уобичајена пракса и да не треба да постоји страх око тога да би Русија могла да пребаци војно особље на Кубу или чак да створи војну базу на острву, преноси Ројтерс.

"То је нормална пракса за све државе, укључујући велику поморску силу као што је Русија. Тако да у овом случају не видимо разлога за бригу", рекао је Песков.

Руски ратни бродови упловили су јуче у луку главног града Кубе, након што су и амерички и кубански званичници оценили да то не представља безбедносну претњу. Ипак, долазак руских војних бродова у Хавану тумачи се као демонстрација силе званичне Москве у тренутку пораста међународне напетости због рата у Украјини, преноси Ројтерс.

Кубанско министарство спољних послова саопштило је да бродови нису носили нуклеарно оружје, што је поновио и саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан, али је додао да ће Америка остати на опрезу.