Русија

Русија: НАТО шири лажи о "руској агресији", не планирамо инвазију

Северноатлантска алијанса је та која се дуго спремала за потенцијални оружани сукоб са Русијом, изјавила је Захарова и указала на званичне документе НАТО-а у којима је Москва означена као непријатељ
Русија: НАТО шири лажи о "руској агресији", не планирамо инвазијуwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

НАТО појачава пропагандну реторику према Русији, званичници Алијансе и руководства земаља чланица не престају да причају о претњи руског напада на балтичке државе и Пољску у наредних неколико година и потреби да се припреме за одбијање тог напада, указала је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Међутим, Русија није имала и нема никакве агресивне планове у односу на НАТО, а провокативне изјаве западних званичника имају за циљ индоктринацију становништва које не би смело да критикује неограничено повећање војних издатака, нагласила је Захарова.

Северноатлантска алијанса је та која се дуго спремала за потенцијални оружани сукоб са Русијом, навела је Захарова.

"У Стратешком концепту из 2022, наша земља је проглашена за 'најзначајнију и најдиректнију претњу безбедности држава чланица НАТО-а, као и миру и стабилности у евроатлантском региону'", навела је Захарова.

НАТО, како каже, стално разрађује могуће опције за сукоб са Русијом и тестира логистичке руте за пребацивање трупа и оружја преко Атлантика на 'источни бок'.

У сценарију највећих маневара од краја Хладног рата – "Стеадфаст дефендер 2024" – који су трајали од 22. јануара до 31. маја ове године, први пут се као непријатељ појавила не фиктивна држава, већ конкретно Русија, указала је руска званичница.

"Још једном наглашавамо да Русија није имала и нема никакве агресивне планове према НАТО-у и његовим земљама чланицама", поновила је она и објаснила:

"Провокативне изјаве западних политичара и војних званичника о фиктивној 'претњи са истока' имају за циљ индоктринацију становништва како би се искључиле било какве критике у вези са неограниченим повећањем војних издатака."

Француске власти да се позабаве проблемима у својој кући

Француска се све више укључује у оружани сукоб у Украјини, доследно помера "црвене линије" и чини могућим директан сукоб са Русијом који носи непредвидиве последице по безбедност у Европи и свету, указала је Марија Захарова.

Москва примећује најновије ратоборне изјаве и планове званичног Париза у контексту сукоба у Украјини, навела је Захарова.

Како је најављено, Француска ће препустити кијевском режиму ловце "мираж 2000", обезбедиће обуку украјинских пилота и механичара, а дала је и зелено светло за употребу француског оружја за нападе на руске регионе, подсетила је Захарова.

Притом, узима се у обзир и слање француске војске у Украјину, а, ако је веровати појединим медијима, Французи чак покушавају да формирају неку врсту коалиције од земаља НАТО-а у ту сврху, навела је Захарова.

Агресивна реторика француских власти нарочито неприкладно звучи у тренутку када се у Француској одржавају комеморативни догађаји поводом 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, истакла је руска званичница.

"Док су раширених руку дочекивали вођу украјинске клике, западни лидери су одлучили да прећуте чињеницу да су се у редовима Вермахта у Француској, како су потврдили француски историчари, украјински колаборационисти борили раме уз раме са нацистима", нагласила је Захарова. 

Покушаји Париза да оправда своје непромишљене поступке и покаже да, наводно, не жели даљу ескалацију украјинске кризе изгледају беспомоћно, навела је Захарова и стакла да Москва на то гледа другачије.

Француска се све више укључује у оружани сукоб у Украјини, рекла је она.

"Треба ли то француским грађанима? Јесу ли француски војници спремни да гину за интересе Вашингтона и Лондона, који су им туђи и који су Украјину претворили у инструмент борбе против Русије? Дубоко сумњам у ово", рекла је Захарова.

Резултати избора за Европски парламент, поражавајући за Емануела Макрона и његову странку, јасно су показали да већина Француза не подржава његову политику, нагласила је руска званичница.

Француским властима би било боље да се, уместо да застрашују друштво фиктивном претњом из Русије и да гурају Европу у рат, позабаве проблемима код куће и размисле о дугорочно нерешеним проблемима у привреди, безбедности и миграцијама, поручила је Захарова.

image