Русија разрађује механизме забране примене ограничења цена нафте

Продаваћемо нафту и нафтне деривате само оним земљама које ће са нама сарађивати по тржишним условима, рекао потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак

Русија неће испоручивати нафту државама које су увеле ограничење цене, рекао је потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак.

"Сматрамо да је тај инструмент нетржишни, да није ефикасан и да се грубо меша у тржишне инструменте, да противречи свим правилима, Светској трговинској организацији, на пример. Желим да истакнем да је наш став непромењен, о томе је говорио председник Русије Владимир Путин, а влада је више пута говорила да је овај инструмент неефикасан и да се грубо меша у тржиште", рекао је Новак.

Према његовим речима, влада Руске Федерације већ разматра механизме забране примене тог ограничења, преноси ТАС С.

"Продаваћемо нафту и нафтне деривате оним земљама које ће са нама сарађивати по тржишним условима, чак и ако будемо морали да донекле смањимо производњу", нагласио је Новак.

Ограничење цене од 60 долара по барелу за руску сирову нафту увеле су земље Г7, ЕУ и Аустралија, а оно ступа на снагу паралелно са почетком ембарга ЕУ на куповину руске сирове нафте која се транспортује морским путем.

Земље ЕУ ће одлуку о ограничењу редовно ревидирати, а за њену промену биће потребна једногласна одлука свих чланица уније.