Русија

Путин о косовском преседану и Југославији: До трагедије на Балкану довео Запад

Проблеми који су се накупили у бившој Југославији су се увећали због грубог спољашњег мешања. Већ тада се у пуном сјају показао главни принцип дипломатије НАТО-а - оптужити једну страну за све, поручио је председник Русије

Истина је да су постојали проблеми у бившој Југославији, али до ескалације је дошло пошто се умешао Запад, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са руководством Министарства спољних послова.

"Доста брзо је постало јасно да западне шеме, које су проглашене као једине исправне за очување безбедности и благостање у Европи и свету, заправо, не раде. Сетимо се трагедије на Балкану. Унутрашњи проблеми су, наравно, постојали. Проблеми који су се накупили у бившој Југославији су се брзо увећали због грубог спољашњег мешања. Већ тада се у пуном сјају показао главни принцип дипломатије НАТО-а, који је дубоко порочан и не доводи до ефикасних резултата при решавању комплексних сукоба. А тај принцип се, управо, заснива на томе да се једна од страна – она која им се из неког разлога не свиђа – оптужи за све грехе, те да се на њу обруше политичком, информационом и војном моћи, укључујући ту и економске санкције и рестрикције", рекао је Путин, након чега је подсетио да је такво деловање западних земаља било и у Ираку, Либији и Сирији.

"Ипак, њихово мешање није довело ни до каквог бољитка, само је повећало сиромаштво и несрећу на тим територијама", оценио је председник Русије.

Свет се, како каже, мења, ништа више неће бити као пре ни у економији, технологији, глобалној политици, као ни у другим областима.

Косовски преседан

Говорећи о Украјини, Путин је споменуо и референдуме у новим руским регионима (ЛНР, ДНР, Запорошка и Херосонска област) када је становништво имало прилику да гласа и изнесе став да ли жели да стекне независност од Украјине, на шта је и сам одговорио:

"Наравно да јесу. То је у складу са међународним правом и правом људи на самоопредељење."

У том контексту, поново се осврнуо на Србију и подсетио на "косовски преседан". 

"У мају 2014. одржали су се референдуми о статусу ДНР и ЛНР, на којима је апсолутна већина становника изабрала независност и суверенитет. Одмах се појавило питање. А да ли су ти људи уопште могли на тај начин да искажу своју вољу? Да ли су могли да одлуче о независности? Наравно да су могли. Могли су и имали су на то пуно право и основа, притом на основу међународног права, укључујући и право народа на самоопредељење. Подсетићу: члан 1, тачка 2 Повеље Уједињених нација даје то право. У вези са тим, подсетићу на познати косовски преседан", поручио је председник РФ.

Додао је да је много пута о томе било речи, али да ће поновити још једном. Реч је о преседану које су земље Запада саме направиле и у апсолутно истој ситуацији признале да је легитимно отцепљење Косова од Србије 2008.

"Затим је уследила и позната одлука Међународног суда УН, који је 22. јула 2010. године, на основу тачке 2 члана 1 Повеље Уједињених нација одлучио: 'Никаква општа забрана једностраног проглашења независности не проистиче из праксе Савета безбедности'. И: 'Опште међународно право не садржи никакву применљиву забрану на проглашење независности'. А то значи да… Тамо је још писало да они делови земље, било које земље, који су одлучили да одлуче о својој независности, нису у обавези да контактирају централне органе своје бивше државе. Тамо све то пише! Све су својом руком написали! Црно на бело!", поручио је Владимир Путин.

image