Русија

Укратко 14. јун: Путин предложио мировну иницијативу, Украјина и НАТО категорички одбили

Приштина оптужује Србију за "геноцид", а САД траже признање "Косова"; Додик оценио да криза у БиХ - "последњој европској колонији" траје 26 година
Укратко 14. јун: Путин предложио мировну иницијативу, Украјина и НАТО категорички одбили© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Банкова улица (у којој се налази кабинет украјинског председника) је већ довела Украјину и Украјинце до крајње тачке, а "новим изјавама желе да лише грађане Украјине реалне шансе за мир", рекла је новинарима портпаролка руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући то што је Кијев одбио мировни предлог председника Русије Владимира Путина.
  • Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је "Косовска агенција за верификацију послала обавештења Србима који су власници станова и који су те станове деценијама уназад откупљивали од предузећа попут ′Трепче′, са захтевом да се иселе", уз претњу да ће "уколико то не учине, бити принудно исељени".
  • Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се у БиХ дешава криза која траје 26 година и у којој су Србима дата права, а затим одузета у корист Бошњака, као и да је БиХ последња колонија у Европи.
  • НАТО има 500.000 војника у приправности, поручио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг након обраћања руског председника Владимира Путина, а пред самит у Швајцарској, на којем ће се разговарати о украјинској кризи.
image