Русија

Небензја: Кијевски режим неспособан да преговара

Више пута потврдили смо нашу спремност за дијалог, а доказ за то су договори из Истанбула о прекиду ватре у Украјини, које смо ми потписали, али не и Кијев, каже стални представник Русије при УН
Небензја: Кијевски режим неспособан да преговараGetty © Anadolu / Contributor

Режим Владимира Зеленског није способан да преговара, ми смо убеђени у то, рекао је за РИА Новости стални представник Русије при Уједињене нације Василиј Небензја.

"Ми смо више пута потврдили нашу спремност за дијалог, и то нису само изјаве декларативног карактера. У априлу 2022. године, наши преговарачи су потписали договоре из Истанбула. На њима је стајао и потпис шефа украјинске делегације", подсетио је Небензја, те нагласио да споразум на крају није потписан због притисака који су на Кијев извршили Англосаксонци.

"Сви су видели интервју лидера фракције 'Слуге народа' у Врховној ради Давида Арахамије, који је предводио украјинску делегацију у Истанбулу. Он је директно рекао да је све било спремно, али да је онда стигао Борис Џонсон (бивши премијер Велике Британије) и рекао да је потребно наставити са борбама", рекао је стални представник Русије при УН.

Небензја, такође, подсећа и на то да су преговори Москве и Кијева касније онемогућени одлуком Владимира Зеленског, који је потписао указ да никакви преговори са Русијом нису могући док је на њеном челу председник Руске Федерације Владимир Путин.  

"Поставља се реторичко питање: да ли је могуће постићи споразум без дијалога? Узгред, таква очигледна недоследност је визит карта целокупне спољне политике Кијева", додао је дипломата.

image