Кад не можеш да га уништиш, прогласи га безначајним: Кијев одустаје од удара на Кримски мост?

Да ли је истина да Кримски мост више није занимљив Украјинцима?

Кримски мост, стратешки важна спона копнене Русије са Кримом и за многе симбол повратка полуострва у руско окриље, од почетка Специјалне војне операције био je мета неколико украјинских напада.

Одговорност за нападе из 2022. и 2023. преузела је Служба безбедности Украјине, а нове нападе недавно су наговестили и бивши министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус и стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица.

Ипак, портпарол украјинске морнарице Дмитриј Плетенчук данас каже да Кримски мост Руси "скоро уопште више не користе за војну логистику", те да он више нема значај с војног гледишта. И то све иако је руководилац Главне обавештајне управе украјинског МО Кирил Буданов свега пре седам дана поручио да руска војска ипак користи Кримски мост за превоз војника.

Како разумети опречне поруке које стижу из Кијева?

Којој то стратегији прибегавају Украјинци - није јасно, али, ако се сетимо свих бесмислица које су се могле чути из Кијева до сада, и то на разне теме - попут оне да Кијев жели преговоре, али Москва не, те да је зато Владимир Зеленски законом онемогућио преговоре са руским лидером Владимиром Путином - не би требало ништа да нас изненађује.

Москва је, с друге стране, више пута истакла да је мост искључиво цивилни објекат, који украјинска војска гађа јер није у стању да доведе до реалних промена на бојном пољу. Кијев је, услед лоших резултата, одлучио да прибегне нападима на инфраструктуру и обичне грађане, а због свих злочина и напада на цивиле Министарство спољних послова Русије основало је и посебно одељење за праћење оваквих злочина. 

Биће да су Украјинци ипак схватили да немају капацитета да униште мост, а можда су, као што пише "Вајеноје абазрењије", овакве изјаве украјинске морнарице само јефтин покушај да се Русима "замажу очи" и убеде да мост више није потребно чувати.