У Москви више од сто људи отровано храном: Приведене три особе

Истрага је утврдила да су сва масовна тровања узрокована коришћењем салате од пасуља од истог произвођача и да постоји велики број прекршаја обавезних санитарних и епидемиолошких захтева

Три особе приведене су у Москви јер се доводе у везу са масовним тровањем, саопштило је престоничко централно седиште Истражног комитета.

Истражни комитет је потврдио да се од 11. јуна московским болницама пријавило више од 100 људи са симптомима тровања храном, а како је истрага утврдила – сва масовна тровања су узрокована коришћењем салата од пасуља од истог произвођача.

"Ухапшени су руководилац комерцијалне организације за производњу привредне делатности, генерални директор приватне организације за припрему и испоруку хране у Московској области, као и шеф одељења за квалитет", саопштио је Истражни комитет.

Рад организација је обустављен, а приведени се испитују ради даље истраге.

Истрага је утврдила и да постоји велики број прекршаја обавезних санитарних и епидемиолошких захтева. Ни за један производ није постојао документ са роком трајања, није спроведен програм контроле производње, нису достављени извештаји о лабораторијским испитивањима попут квалитета воде и радне средине. Такође, није организована контрола производње, услова складиштења сировина и готових производа.

Заменица градоначелника престонице Анастасија Ракова известила је дан раније да се 121 особа у Москви обратила лекарима са симптомима тровања који су слични симптомима ботулизма. Према њеним речима, 55 пацијената је у тешком стању, од којих је 30 на интензивној нези. Осим тога, у Нижњем Новгороду и Казању 14 особа је хоспитализовано са истим симптомима.

Телеграм каналима круже инструкције за препознавање хране која није пригодна за коришћење и упутствима како деловати у случају тровања.

У сва три града су пацијенти пријавили да су јели "салату лобио" коју производи "Локаличен".