Русија

Мишустин: Санкције нам ништа не могу, Русија прва у свету по извозу пшенице

Русија je четврта земља у свету по производњи меса, трећа у трговини јечмом, друга у свету по испоруци житарица и махунарки, сунцокретовог и репичиног уља, а прва по извозу пшенице, навео је руски премијер
Мишустин: Санкције нам ништа не могу, Русија прва у свету по извозу пшеницеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Санкције нису пореметиле напредовање извоза руских пољопривредних сировина и хране, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин током стратешке сесије о националним пројектима "Дуг и активан живот" и "Технолошко осигурање хране".

Русија je четврта земља у свету по производњи меса, трећа у трговини јечмом, друга у свету по испоруци житарица и махунарки, сунцокретовог и репичиног уља, а прва по извозу пшенице, навео је руски премијер.

"Никаква ограничења, никакве санкције нису спречиле пољопривреду да промовише домаће пољопривредне сировине и храну за извоз", рекао је Мишустин

"Обезбеђујемо себи озбиљну понуду рибе, шећера, кромпира. Према резултатима прошле године, повећана је и производња млечних производа, млека, семена, воћа и бобица", навео је Мишустин.

Према његовим речима, неопходно је обезбедити технолошку независност у индустрији, што ће позитивно да утиче и на њену конкурентност.

Приоритетни правци у том контексту су развој генетике, успостављање производње домаћих ветеринарских лекова и средстава за заштиту биља, ензима и адитива и повећање производње пољопривредних машина и опреме, навео је Мишустин.

Говорећи о националним пројектима, Мишустин је напоменуо да ће њихова реализација да унапреди квалитет живота људи у регионима, као и стање у здравству и пољопривредном сектору, те да би до 2030. просечан животни век требало да се повећа на најмање 78 година, а до 2036. требало би да се приближи 81 години.

"Један од главних циљева је јачање здравља грађана и повећање њиховог благостања. У ту сврху се развија национални пројекат 'Дуг и активан живот'", навео је руски премијер.

Потребно је да се створе услови како би људи свуда имају прилику да живе активно, богато – и у урбаним и у руралним срединама, навео је премијер и додао. "Морамо да смањимо разлику између региона, да не буде заостајања."

"Дакле, у сам национални пројекат "Дуг и активан живот" ући ће 11 мањих пројеката који подразумевају модернизацију медицинских установа, ширење инфраструктуре нуклеарне медицине, обуку кадрова, коришћење дигиталне технологије и пројекти који ће бити усмерени на пружање помоћи људима са тежим обољењима", навео је руски премијер.

image