Дума усваја Предлог закона о депортацији странаца из Русије

Да би задржао право на улазак у земљу, страни држављанин ће морати да поштује традиционалне вредности и да се не меша у политику руске Владе

Државна дума усвојила је у првом читању Предлог закона о новом режиму депортације за странце који се налазе у Русији, али немају основа за пребивалиште у земљи.

Сходно Предлогу закона, након што лице буде уписано у посебан регистар контролисаних лица налазиће се у режиму за депортацију.

То значи да рада неће моћи да промени место боравишта у Русији без одобрења органа унутрашњих послова. Неће моћи ни да путује ван региона где је пријављен, да управља транспортом, стиче имовину нити да региструје брак.

Приступ регистру биће омогућен државним органима, као и свим правним и физичким лицима. Полиција ће имати право да уђе у просторије у којима се налази илегални имигрант, укључујући и употребу силе.

Како би се лица из иностранства контролисала, предлаже се увођење неколико нових мера попут утврђивања његове локације, коришћење техничких средстава, укључујући геолокацију, проверу свих докумената, укључујући и оне који садрже пореске или банкарске тајне и координацију руте до граничног прелаза.

Поред тога, предлаже се да се период боравка страних држављана у Русији смањи на 90 дана у току године.

Да би задржао право на улазак у земљу, страни држављанин ће морати да поштује традиционалне вредности и да се не меша у политику руске Владе.

Предлог закона је представила група посланика из свих фракција Думе.