Русија

Путин и Џонг Ун потписали Споразум о стратешком партнерству, па се провозали "аурусом" (ВИДЕО)

Ово је прва Путинова посета Северној Кореји након 24 године. Путин и Џонг Ун су разговарали о међународној сарадњи, безбедносним и другим питањима

Председник Русије Владимир Путин и председник ДНР Кореје Ким Џонг Ун потписали су данас Свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље који, између осталог, предвиђа пружање узајамне помоћи у случају агресије на једног од потписника.

Руски председник допутовао је јуче у државну посету ДНР Кореји, а на аеродрому Сунан у Пјонгјангу га је дочекао Ким Џонг Ун. Данас су одржани званични сусрети двојице државника у оквиру пријатељске државне посете, а Путин и Џонг Ун су разговарали о међународној сарадњи, безбедносним и другим питањима.

Разговори између Путина и Ким Џонг Уна трајали су дуже него што је планирано.

Организатори су за овај састанак издвојили око сат времена, али је он трајао око два и по сата, јавио је ТАСС.

Ово је прва Путинова посета Пјонгјангу након 24 године. 

Путин је Ким Џонг Уну поклонио нову лимузину "аурус", у којој га је и провозао, као и сет за чај, док је председник Путин добио неколико вредних уметничких дела, укључујући слике и бисте, пренела је руска агенција ТАСС.

Путин је уочи одласка у Пјонгјанг одобрио нацрт Споразума о свеобухватном стратешком партнерству са ДНР Корејом који је потписан на састанку са лидером републике Ким Џонг Уном.

По завршетку посете, Путин ће отпутовати у државну посету Вијетнаму.

Све најновије вести о пести руског лидера Северној Кореји пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 19. јун 2024 • 18:54

    18:54

    Путинова посета виђена очима Запада

    Посета руског председника Владимира Путина Северној Кореји, а нарочито потписивање споразума о стратешком партнерству, узнемирили су Запад.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 18:37

    Пјонгјанг задовољан Путиновом посетом

    Амбасада Северне Кореје у Москви саопштила је да је Пјонгјанг задовољан резултатима посете руског председника Владимира Путина, оценивши да се ради о "историјском сусрету".

    "Друг Ким Џонг Ун данас је најавио свечани почетак савезничких односа између наше две земље и уверио да ће влада и Комунистичка партија Северне Кореје, у тренутној тешкој међународној ситуацији, додатно ојачати стратешку комуникацију са Руском Федерацијом и да ће увек, безусловно подржавати све политичке смернице руског руководства", саопштили су из амбасаде, преносе РИА Новости.

  • 17:25

    Лондон: Посета Путина Пјонгјангу је упозорење

    Британски министар одбране Грант Шапс сматра да би посету руског председника Владимира Путина Северној Кореји требало оценити као упозорење Западу.

    "На чудне сцене посете Путина Северној Кореји треба гледати као на упозорење. Нова оса тираније ради на поткопавању наших слобода", написао је Шапс на Иксу поводом параде која је организована у част руског лидера. 

    Министар одбране Велике Британије је додао и да би Лондон требало да ојача своје оружане снаге како би могао да сузбије Москву и Пјонгјанг. 

  • 17:09

    Посета Путина Северној Кореји је завршена

    Посета председника Русије Владимира Путина Северној Кореји је завршена, јављају руски медији.

    Лидери су разговарали укупно више од 11 сати.

    Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је испратио Путина до самог авиона.

    Одмах по доласку на писту, почео је да свира војни оркестар и то композицију "Песма среће", специјално осмишљену за оснивача Северне Кореје Ким Ир Сена.

    Владимир Путин и Ким Џонг Ун су прошли поред хиљада људи који су махали цвећем, заставама и балонима у знак поздрава руском председнику. Непосредно пре уласка у авион, Путин и Ким су још о нечему разговарали, након чега се руски лидер упутио у авион. Путин се затим зауставио, и лагано поклонио окупљеном народу и у знак поздрава махнуо.

    Следећа дестинација коју ће Путин посетити је Вијетнам. 

  • 15:47

    Путин и Ким Џонг Ун посетили православну цркву у Пјонгјангу

    Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетили су православну цркву Свете Животворне Тројице, која се налази у Пјонгјангу.

    Храм се налази у четврти Чонбек у округу Ранан, града Пјонгјанга, због чега је други, чешћи назив међу Корејцима храм Чонбек.

    Изградња храма је започета по личном наређењу Ким Џонг Ила, који је, импресиониран посетом цркви Светог Инокентија Иркутског у Хабаровску, током свог путовања на руски Далеки исток у августу 2022, дао упутства за изградњу прве православне цркве у Пјонгјангу.

    У јуну 2003. године, архиепископ Калушки и Боровски Климент, први заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, одржао је церемонију полагања темеља храма.

    Зграда храма је изграђена у року од две године скоро у потпуности о трошку буџета Северне Кореје.

    Звона, иконе и црквени прибор обезбедила је Руска православна црква. Администрација Приморске територије и поједини руски привредници донирали су средства за изградњу храма, а сву могућу помоћ пружили су и запослени у амбасади.

  • 15:42

    Шта је било на менију Путина и Ким Џонг Уна?

    Корејска јела, укључујући пилетину са прилогом од лековите бундеве, гуксу са говеђим месом и бакаларом у облику белог цвета, понуђена су гостима државног пријема у име председника Северне Кореје Ким Џон Уна.

    Како се види у менију, гостима су понуђена пачја џигерица са тартуфима, салата од јастога, разноврсна салата од рибе и поврће са сиром.

    За главно јело, учесницима су понуђени пилећи тах са инсамом и лековитом бундевом, бакалар динстан у облику белог цвета, похована јагњетина, кувани плодови мора и гуксу са говеђим месом.

    За десерт су гости могли да пробају чоколадне колачиће и сладолед од креме и боровнице.

    За пиће организатори су припремили чај од инсама и од ароније.

  • 14:46

    Путин захвалио на избалансираном ставу по питању Украјине

    Председник Русије Владимир Путин изразио је данас захвалност руководству Северне Кореје на избалансираној политици по питању украјинске кризе, јављају руски медији.

    Путин је на свечаном пријему истакао да се Москва и Пјонгјанг данас "заједно боре против хегемоније и неоколонијализма САД и њихових сателита", те додао да Русија и Северна Кореја пружају отпор покушајима да им се наметну туђи модели развоја и туђе вредности. 

  • 14:36

    Амерички аналитичар: САД ни на који начин не могу утицати на савез Русије и Северне Кореје

    Огроман број санкција које је Вашингтон увео Северној Кореји од 2006. године, а којима је покушао да "казни" Русију, није утицао на све већу сарадњу Москве и Пјонгјанга, изјавио је амерички стручњак за спољну политику Данијел Депетрис.

    "САД су наметнуле веома оштар режим економских санкција Северној Кореји, чак и пре него што су извели своју прву нуклеарну пробу 2006. године. Број тих санкција се брзо повећао у наредних 17-18 година након тога. Изгледа да немају никаквог ефекта", казао је Депертис.

    Према његовим речима, у овом тренутку, Северна Кореја је мајстор у избегавању санкција и има велико искуство у руковању новцем који заобилази западни финансијски систем.

    "Имају много искуства у коришћењу дипломата у иностранству да тај новац врате у Северну Кореју. Дакле, не само да су добре дипломате, већ су и одлични у зарађивању новца за режим. А Руси су очигледно једна од земаља са највише санкција у свету данас, али те санкције до сада нису имале утицаја на Путинове прорачуне", истакао је.

  • 14:32

    Ким Џонг Ун: Споразум о стратешком партнерству са Русијом је велика ствар

    Споразум о свеобухватном стратешком партнерству, који је данас закључен са Москвом, је "важан догађај" и сјајан резултат, који је постигнут захваљујући напорима председника Русије Владимира Путина, изјавио је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун на свечаном пријему посвећеном доласку председника Русије. 

    "Нема сумње да ће Свеобухватни споразум о стратешком партнерству као грандиозан, велики програм поуздано гарантовати корејско-руске савезничке односе у наредних сто година. Он у потпуности доприноси одржавању мира и стабилности у региону, помаже изградњи јаких држава и иде у прилог заједничким интересима наше две земље, Кореје и Русије", рекао је Ким Џонг Ун.

    У питању је, како је објаснио, до сада најмоћнији међудржавни договор Русије и Северне Кореје, пренеле су РИА Новости. 

  • 13:19

    Захарова: Запад хистерише због Путинове посете ДНР Кореји

    Посета председника Русије Владимира Путина Пјонгјангу изазвала је оштру реакцију Запада, оценила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за радио "Спутњик".

    Русија је део азијско-пацифичког региона и има пуно право на сопствену политику на овом простору, истакла је Захарова и додала да азијске земље показују много одговорнији приступ изградњи међународних односа него чланице НАТО.

    Захарова је истакла да ју је "погодила одбојност коју неки осећају према ДНРК" у погледу чињенице да се земља, наводно, не развија како треба и објаснила да ДНР Кореја иде својим специфичним путем, који носи много потешкоћа", само зато што је она била мета нехумане мржње Вашингтона која траје деценијама.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

image