Русија

Небензја: Учешће представника УН на самиту о Украјини је у супротности са Повељом

Руски стални представник при УН је позвао западне земље, "пре него што буде прекасно", да следе руски мировни предлог за решавање украјинске кризе
Небензја: Учешће представника УН на самиту о Украјини је у супротности са Повељом© Tanjug/Alessandro della Valle)/Keystone via AP

Учешће представника УН на самиту о Украјини, који је прошлог викенда одржан у Швајцарској, представља кршење Повеље светске организације, поручио је руски стални представник при УН Василиј Небензја током састанка Савета безбедности УН о Украјини.

"Жао нам је што су на овом скупу учествовали представници Секретаријата УН, лукаво назвавши то учешће у својству посматрача. То је неприхватљиво у складу са чланом 100 Повеље УН", нагласио је он поводом учешћа заменице генералног секретара УН за политичка питања и изградњу мира Розмери Дикарло на самиту о Украјини, преноси РИА Новости.

Небензја је позвао западне земље, "пре него што буде прекасно", да следе руски мировни предлог за решавање украјинске кризе.

"Руски предлог није усмерен на замрзавање сукоба, већ на његов прави крај, то ће омогућити да се ова трагична страница у историји окрене и постепено, корак по корак, врате односи поверења и добросуседства између Русије и Украјине и Европе", истакао је Небензја.

Али то, како је навео, захтева суштинске промене правца размишљања западних политичких елита, њихово фундаментално одбијање да користе украјински пројекат против Русије, одбијање агресивне милитаристичке политике НАТО-а, повратак нормалном, детаљном дијалогу о целокупном комплексу глобалне безбедности, уз обавезно разматрање интереса свих држава чланица.

"То је једини начин да се избегне даља ескалација, апелујемо на то да следите тај пут пре него што буде прекасно", рекао је Небензја на састанку Савета безбедности.

image