Русија

Захарова: Одлука Г7 о помоћи Украјини је крађа руске имовине

Све што је наведено на састанку Г7 у Италији је у супротности са задацима мирног суживота и прогресивног развоја држава и народа, а такви приступи још једном јасно показују да западњаци у принципу нигде нису заинтересовани за мир, поручила је портпаролка руског МСП
Захарова: Одлука Г7 о помоћи Украјини је крађа руске имовине© Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Очигледно је да данас било која држава може да изгуби сопствену имовину само зато што  САД и њихови сателити, из овог или оног разлога, нису незадовољни њеном унутрашњом или спољном политиком, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на тај начин прокоментарисала примену најновијих споразума Г7 о финансирању кијевског режима кроз профит од "управљања замрзнутим руским државним средствима", оценивши да је у питању "још једна крађа".

Како је напоменула, реч је о давању зајма у износу од 50 милијарди долара, отплаћеног повлачењем прихода које Запад може да добије у будућности реинвестирањем златно-девизних резерви које припадају Руској Федерацији.

"Сви одлично виде како Вашингтон, Брисел, Лондон и слични, под разним изговорима, проширују рестриктивне мере према онима који им се не свиђају. И не ради се само о Русији или Кини – све земље светске већине суочавају се са сличним ризицима. Па тако Американци, где оцене да влада није довољно 'демократска', одмах уводе једностране санкције. Разлози за рестриктивне мере се лако измишљају, без обзира на закон и морал", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Како је додала, није изненађујуће што западне валуте и инструменти резерви постају све токсичнији, а привреде тих земаља убрзано губе конкурентност и привлачност за страни капитал.

"Последице по становништво држава Запада и националне економије биће приметне, укључујући и дугорочне. То је цена за крађу туђе имовине, организовање геополитичких авантура и непризнавање нових реалности мултиполарног света, чија основа постају нови центри моћи у облику БРИКС-а, ШОС-а и других асоцијација светске већине", истакла је.

Г7 потврдила да им је главни задатак борба против Русије

Коментаришући недавни састанак најразвијенијих земаља у Италији, Захарова је навела да је Г7 поново потврдила да је њен главни задатак борба против Русије, као и других независних држава које бране свој суверенитет и настоје да развију легитимне везе једна са другом.

Она је истакла да се резултати тог састанка огледају у дугачком, исполитизованом и пристрасном реферату, како се и очекивало.

"Задатак који стоји пред њеним ауторима је јасан: подизање интензитета русофобије, пооштравање реторике, посебно по питањима даљег напумпавања Оружаних снага Украјине оружјем, присвајања руске имовине, ширења праксе секундарних санкција, да би се покушало показати снагу и изазвати даљу поларизацију међународних везе", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Како је додала, све што је тамо наведено је у супротности са задацима мирног суживота и прогресивног развоја држава и народа, као и да такви приступи још једном јасно показују да западњаци у принципу нигде нису заинтересовани за мир.

Према њеним речима, Вашингтон је остатак "седморке" коначно подредио сопственој конфронтационој, русофобичној линији, укључујући и ситуацију око Украјине.

Захарова је истакла да је као резултат тога, Г7 престала чак и да покушава да игра координирајућу улогу у глобалној економији, претварајући се у политички инструмент за одржавање хегемоније САД.

"Ко сте ви? 'Седморка' није чак ни цео 'колективни Запад'. Државе асоцијације чине само 10 одсто светске популације, док њихов удео у светској економији стално опада. Међународни ауторитет је изгубљен, а њихове могућности утицаја рапидно опадају", указала је.

Према њеним речима, самит Г7 је постао још једна прекретница на путу деградације некада поштованог удружења и постао озбиљан подсетник да се агенда Сједињених Америчких Држава и њихових најближих савезника, укључујући наметање западних неуниверзалних вредности свима, радикално разликује од онога што интересује светску већину.

"Време оваквих асоцијација као што је Г7 је неповратно прошло. Земље које су у њему укључене треба да признају грешке, да се одрекну антируских изјава заснованих на мржњи, да прихвате објективну реалност настајућег мултиполарног света и да изграде спољнополитичку линију у складу са новим реалностима", закључила је Захарова.

image