Русија

Ново стратешко партнерство: Шта значи Свеобухватни споразум за Москву и Пјонгјанг?

Свеобухватни споразум о стратешком партнерству између Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје је велики корак ка стварању новог мултиполарног света
Ново стратешко партнерство: Шта значи Свеобухватни споразум за Москву и Пјонгјанг?© Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Током државне посете Владимира Путина ДНРК потписан је Свеобухватни споразум о стратешком партнерству између Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје и низ билатералних споразума. Детаљи уговора су још увек непознати, његов текст још није објављен, али се већ виде прве контуре будућег партнерства, које се може назвати историјским. 

"Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Демократске Народне Републике Кореје је документ који је заснован на нашој жељи да подигнемо односе на виши ниво", рекао је Путин, обраћајући се медијима након званичних састанака са севернокорејским лидером у Пјонгјангу.

Севернокорејски лидер је са своје стране рекао да Споразум носи конструктиван мирољубиви, одбрамбени карактер и подразумева узајамну заштиту у моменту стварања новог мултиполарног света слободног од насиља и наметања туђе воље.

Осим споразума о стратешком партнерству, потписана су још два значајна документа. Први је Споразум између Владе Руске Федерације и Владе Демократске Народне Републике Кореје о сарадњи у области здравства, медицинског образовања и науке.

"Претходни споразум о сарадњи потписан је 1977. године са СССР-ом. Нови формат споразума је заправо поновно покретање раније постојећег документа, али са савременим задацима и областима сарадње. Ово се односи на борбу против заразних и незаразних болести, у области неге мајки и деце, трансплантологије, ортопедије. Разговарамо и о питањима сарадње у снабдевању медицинским производима", објаснио је министар здравља Руске Федерације Михаил Мурашко. 

Други документ је Споразум између Владе Руске Федерације и Владе Демократске Народне Републике Кореје о изградњи граничног друмског моста преко реке Туманаја. Тренутно на граници Русије и ДНРК постоји железнички мост, док ће нови омогућити развој трговине и туризма.

Након потписивања свих споразума може се слободно рећи да су односи међу РФ и ДНР Кореје подигнути на виши ниво, а Пјонгјанг је постао један од главних савезника Москве, на нивоу Белорусије, Кине и Ирана. 

Шта ДНРК може дати Русији

Земља се сматра једним од лидера у производњи граната и ракетне муниције, што је за Русију стратешки важно у контексту Специјалне војне операције у Украјини. Војно-индустријски комплекс ДНРК је у стању да производи готово све врсте оружја, укључујући и нуклеарно. Посебан акценат у ДНРК стављен је на производњу тенкова и оклопних возила, муниције за тешку артиљерију (укључујући минобацаче за мине), крстарећих и квазибалистичких пројектила различитог домета.

Севернокорејска предузећа су у блиској сарадњи са иранским војно-индустријским комплексом, што им омогућава да за кратко време производе много високотехнолошког оружја.

"Земља која је преживела глад и тешку комбинацију санкција и три године самоизолације током епидемије вируса корона, а преживела је и најдуговечнију земљу социјалистичког логора, СССР, само по себи сугерише да земљу треба схватити озбиљно и анализирати њена искуства. За разлику од 'америчког светског поретка заснованог на правилима', Москва и Пјонгјанг ће градити светски поредак заснован на правди", каже за РТ Константин Асмолов, кандидат историјских наука, предавач на Катедри за историју земаља Далеког истока и југоисточне Азије, Институт за азијске и афричке студије Московског државног универзитета.

Шта Русија може дати ДНРК

Русија, заузврат, има значајну количину технологија које нису доступне ДНРК у тренутном технолошком циклусу. Пре свега, реч је о ваздухопловним технологијама (хиперсоника, ловци пете генерације и возила генерације 4++, унапређење балистичких ракета за подморнице и балистичких ракета базираних на силосима), као и о наоружању интерконтиненталног домета које Пјонгјанг може да добије по споразуму са Русијом. Русија је такође у могућности да помогне ДНРК у развоју пољопривредних, прехрамбених, медицинских и енергетских пројеката.

Свеобухватни споразум о партнерству између Руске Федерације и ДНРК је снажан сигнал Сједињеним Државама и Јужној Кореји да не покушавају да заоштравају ситуацију у региону, каже за РТ Јевгениј Ким, водећи истраживач Центра за корејске студије при Институту Кине и савремене Азије Руске академије наука. Он је подсетио да су у прва четири месеца ове године Американци извели 80 вежби са јужнокорејском војском.

"На једну од њих су позвали јапанску морнарицу, а други пут су позвали јапанску авијацију на исте вежбе. Америка је, наравно, превише срећна што повезује њих тројицу у војни савез и тако покушава да се обрачуна са Северном Корејом", говори Ким. 

Војни савез Руске Федерације и ДНРК

Споразум који су потписале Русија и ДНРК предвиђа пружање међусобне помоћи у случају агресије на једну од страна. О каквој реакцији Русије је реч још увек није познато, али на територији ДНРК може се појавити руска војна база или други војни контингент налик ономе у Сирији. 

ДНРК, заузврат, може да обезбеди снабдевање одређеним врстама конвенционалног наоружања неопходног за вођење конвенционалног ратовања високог интензитета.

"Северна Кореја је, без икакве озбиљне помоћи споља, успела да постане члан нуклеарног клуба, имајући нуклеарно оружје и велики избор возила за испоруку, мислим да то нешто говори о способностима севернокорејског војно-индустријског комплекса", додаје Константин Асмолов. 

Није било званичних планова да се Северна Кореја позове у постојеће блокове, али би једна од опција могла да буде улазак ДНРК у ОДКБ. Такође, БРИКС може да се прошири на рачун ове земље. Међутим, у овом тренутку не можемо искључити стварање новог војног блока (вероватно заједно са НР Кином) у циљу одржавања стабилности у земљама југоисточне Азије. 

image